Muzika a matika, jak se to rýmuje? Skvěle, odpovídá Vítězslav Kružík

Aprobaci matematika a hudební výchova vystudoval na Univerzitě Palackého. Z Vysočiny, odkud pochází, se přestěhoval do Olomouce, kde je spokojený. „Příjemní lidé, krásná kultura, město mě hned oslovilo,“ vyjmenovává Vítězslav Kružík.

Nikdy nechtěl dělat nic jiného než učitelství. Už si to vyzkoušel na všech stupních – od základní až po vysokou školu.

Často jezdívá i do zahraničí, žene ho tam prý touha po nových zkušenostech, jiné myšlení a jiný přístup. Byl např. v Norsku, Turecku, Itálii nebo USA. Z každé země, ze které se vrátí, si přiveze nějakou inspiraci. „Ve Španělsku se mi třeba líbil bodový systém hodnocení. Tady jedeme na známky, já si je ale navíc přepočítávám na body,“ vysvětluje Vítězslav Kružík, který momentálně učí na olomouckém Gymnáziu Čajkovského.

Hraje na flétnu, klarinet, saxofon, kytaru, baskytaru, kontrabas a klavír. Už na střední škole zaskakoval v horáckém folklorním souboru Bajdyš. „Mimochodem ten záskok trvá už přes 20 let,“ směje se Víťa Kružík. S baskytarou ho uvidíte v přerovské učitelské rockové skupině „Headache“, kde si pokaždé parádně pročistí hlavu, na basu doprovází pěvecký sbor Ateneo. K tomu všemu vede ještě Orchestr mladých Olomouckého kraje, který vznikl zhruba před rokem.

autor: voj
Spustit audio