Rozlomená doba. Největší výstava v dějinách Muzea umění představí avantgardní díla z celé střední Evropy

11. září 2018

Olomoucké Muzeum moderního umění bude ode dneška dočasně uzavřené veřejnosti. Míří do něj totiž stovky vzácných děl moderního umění z celé střední Evropy.

Lidé je uvidí na největší výstavě v dějinách muzea s názvem Rozlomená doba. Představí ve střední Evropě zatím nevídanou expozici avantgardního umění z doby přelomu mezi rakouskou monarchií a vznikem národních států.

„Musím říct, že se rodí poměrně těžko. Reálná příprava té výstavy trvá tak tři roky,“ říká autor výstavy Karel Srp.

Na podlaze leží obrazy Toyen, Kupky, Štýrského nebo Šímy a mezi nimi tak trochu roztěkaně doslova tančí Karel Srp: „Výstava bude doplněna o film, návrhy knižních obálek nebo typografické ukázky. Znamená to, že návštěvníci uvidí obrovskou plejádu nejrůznějších přístupů k avantgardnímu projevu od roku 1908 do roku 1928, samozřejmě s tou pauzou během první světové války.“

Svou stopu mezi avantgardou zanechali samozřejmě i bratři Čapkové. „R.U.R. patří k jedněm z nejvydávanějších děl Karla Čapka na světě. Byla uváděna skoro na každém jevišti první poloviny 20. let. Dokonce to bude doplněno zvukovým záznamem první rádiové inscenace R.U.R pro rozhlas, z roku 1927,“ dodává Srp. Vzácný archivní záznam poskytl právě Český rozhlas.

Karel Srp musí dát dohromady náročnou výstavu v Muzeu umění za pár dní. A tak v tuto chvíli velí desítkám kurátorů a kurýrů z půlky Evropy. Lidé si můžou jedinečnou výstavu projít od 21. září. Poté se v březnu následujícího roku přesune do Krakova, pak do Bratislavy a na podzim do maďarské Pécsi.

autor: bam
Spustit audio