Rozvod mnohdy znamená zastrašování

19. květen 2016
Právní poradna

Padají věty typu: seberu ti byt, nedostaneš děti, budeš litovat, odejdeš s igelitkou, na nic nemáš nárok, všechno je moje…

Základní rada právníka Jakuba Dohnala zní: Nedejte se! Nenechte se zastrašit. I vy máte svá práva. Kdo víc ví, míň se bojí – proto se obraťte na odborníka, který vám všechno vysvětlí.

Stejnou radu dal i posluchačce ze Šumperka, od které manžel odešel už před šesti lety, žije s přítelkyní. Ona zůstala se synem a jeho rodinou ve společném bytě.

Situace je neudržitelná, chtěla by se rozvést. S tím ovšem manžel nesouhlasí a vyhrožuje, že pokud podá žádost o rozvod, skončí na ulici, protože byt prodá.

„To samozřejmě bez Vašeho vědomí nemůže. Zajděte za právníkem, proberte s ním Vaši situaci a hlavně se nebojte. Za těchto okolností podejte žádost o rozvod co nejdříve,“ říká JUDr. Jakub Dohnal.

Čtěte také

Mohlo by totiž být ještě hůř. Přestože s partnerem už nežijete v jedné domácnosti, pokud se nerozvedete, zodpovídáte za jeho dluhy. Může se tak stát, že u vašich dveří zazvoní exekutor. Což hrozí i posluchačce, která žije v odloučení už několik let a od známého se dozvěděla, že má manžel dluhy.

Jakub Dohnal radí: „Tady není na co čekat, rozveďte se co nejdříve, najděte si právníka. Vyplatí se investovat tisícovku, dvě a pak mít klid.“

Rozvod by měli manželé vždy důkladně zvážit, posléze se dohodnout na rodičovské zodpovědnosti k nezletilým dětem a vyřešit společné jmění manželů. Pokud manželé splní všechny podmínky, může proběhnout tzv. rozvod nesporný. V opačném případě jde o rozvod sporný, během kterého se, jak se lidově říká, pere u soudu „špinavé prádlo“.

„Manžel se chce rozvést a požaduje, abych se odstěhovala z domu, který jsme postavili na pozemku jeho rodiny. Jde navíc o černou stavbu,“ svěřila se naše posluchačka. I tady byla odpověď JUDr. Jakuba Dohnala jasná. Pozemek byl manželův před uzavřením manželství, ovšem dům už stavěli společně se ženou, která má nárok na polovinu. Černá stavba v tom nehraje roli.

autor: voj
Spustit audio