ŘSD chce v sobotu pokračovat v modernizaci D1 u Velkého Meziříčí

21. leden 2016

Silničáři by mohli letos začít s modernizací dálnice D1 už v sobotu 23. ledna. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) omezí jako první úsek mezi Velkým Meziříčím a Měřínem.

Na tomto úseku se pracovalo už loni na podzim.

Letos tam silničáři nejdříve musí instalovat dopravní značení a provizorní svodidla. Provoz bude veden dvěma pruhy na Brno a jedním plus jedním v protisměru na Prahu.

Pokud se výrazně nezhorší počasí, začnou práce už v sobotu. Teprve pak podle generálního ředitele ŘSD Jana Kroupy najedou do omezení speciální stroje.

„Budeme dělat střední dělicí přejezdy a připravovat se na to, abychom v březnu a dubnu už mohli zasáhnout do středního dělicího pásu,“ popsal.

V případě, že počasí příznivé nebude, nasadí silničáři podle Kroupy pluhy nebo frézy. „Myslíme si, že to zvládneme pluhováním. Pokud by přišly extrémní podmínky, znamená to, že musíme nasadit frézy, a to znamená zastavení dopravy,“ vysvětlil.

Při odfrézování sněhu by silničáři museli dálnici v příslušném směru uzavřít alespoň na čtyři hodiny.

Vedle úseku mezi Měřínem a Velkým Meziříčím bude letos omezen provoz na dalších pěti úsecích D1. Například mezi 75. a 81. kilometrem, pak mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem nebo mezi Jihlavou a Velkým Beranovem.

Modernizace dálnice D1 v roce 2016
autoři: sib , hbc
Spustit audio