Ruční papírna ve Velkých Losinách podruhé bojuje o zápis na seznam UNESCO

17. květen 2018

Jeden neúspěšný pokus o zápis na seznam UNESCO už má ruční papírna ve Velkých Losinách na Šumpersku za sebou. Svého cíle se ale nevzdala. Momentálně hledá partnery, se kterými by se na cestu mezi nejvýznamnější památky světa vydala společně. Zatím získala na svou stranu muzeum papíru v polských lázních Duszniky a papírnu v německém Homburgu.

Mistrová papírny Dana Chromková vede skupinu turistů do srdce místní továrny. „Tady vidíte přímo tu výrobu,“ komentuje.

Ruční výroba papíru ve Velkých Losinách

V loňském roce navštívilo ruční papírnu ve Velkých Losinách 60 tisíc lidí. Od zápisu na seznam UNESCO si ředitel Petr Fouček slibuje, že se počet turistů několikanásobně zvýší. „Bude to mít určitě dopad na celou destinaci. Ať už je to napojení na dálnici, celá infrastruktura, dostupnost, to jsou všechno věci, které bude potřeba řešit, a bude potřeba zvýšit nabídku turistických služeb,“ uvedl Fouček.

Partner v Polsku

I pro muzeum papíru v polských Dusznikach by byl zápis obrovským přínosem, říká tamní ředitel Maciej Szymczyk: „Pokud by se podařilo zapsat na tu listinu, mnohem snadněji by se sháněly finanční prostředky na rekonstrukci objektů a na vše, co je v souvislosti s jejich udržením potřeba.“

Dále prozrazuje, které další partnery osloví: „V současnosti jednáme s papírnou v Lyonu, ta je starší než tyto tři, které nyní spolupracují. Potom mámě nějaké tipy na papírny v Itálii, ale teď se budeme dotazovat, zda vůbec majitelé těch papírenských mlýnů mají zájem v takovém projektu být.“

Poslední českou památkou, které se podařilo dostat na listinu UNESCO, byly židovská čtvrť a bazilika Svatého Prokopa v Třebíči, a to v roce 2003, upřesnila Dita Limová z ministerstva kultury. Velkolosinská papírna má podle ní velký potenciál. „Je to druh výroby, který na tom seznamu světového dědictví zastoupená není, a zvlášť v dnešní době se ukazuje možnost zapisovat věci spojené s průmyslem,“ říká Limová.

Cesta před komisi UNESCO je ale podle ní velmi dlouhá a náročná.

autor: aja
Spustit audio