Rudolf Lhotský: Motorce zásadně nenadávám

Letošní ročník Rallye Dakar se opět konal na jihoamerickém kontinentě a byl prý nejhorší v historii. Motocyklový závodník Rudolf Lhotský musel překonat řadu překážek.

„Je to velký boj se strojem a s přírodou. Pořadatel se snaží z Dakaru udělat nejtěžší závod na světě. V Argentině nebo Bolívii byl problémem překonávat vysoké nadmořské výšky, pršelo, byly povodně i zima. Na rozdíl od čtyřkolek, které jsou stabilnější, nemáme bohužel pneumatiky přizpůsobeny na tolik bláta. Alchymií bylo také správně se obléci, protože teplotní rozdíly byly opravdu veliké. I čtyřicet stupňů,“ popisuje závod pan Lhotský.

Rudolf Lhotský po loňské zkušenosti, kdy kvůli zranění a celkovému vyčerpání Dakar nedokončil, nepodcenil přípravu. „Dva měsíce před začátkem závodu jsem spal v hypoxickém stanu, který simuluje nadmořskou výšku, aby si tělo přivyklo a přibylo červených krvinek. Dokonce jsem musel z ložnice vystěhovat manželku, protože stan nebylo kam dát. Dále pracuji na fyzické kondici, dělám spinning, cvičím. Někdy i v devět večer, protože přes den chodím do práce,“ vypráví Lhotský.

Šternberský motocyklový závodník si splnil sen a dojel na Dakaru do cíle. „Byl to velmi emotivní závod. Když jsem dojel do cíle, byl jsem neskutečně šťastný. Během závodu jsem si nepřipouštěl, že bych odstoupil. Když přišly problémy, řešil jsem je s klidem a rozvahou a to zřejmě přispělo k tomu, že jsem do toho cíle dojel a získal vytouženou medaili.“

Mája je jméno motorky Rudolfa Lhotského. „Jméno jsem záměrně zvolil po své nejmladší dceři Marušce. Připomíná mi domov, rodinu. Na těch dlouhých přejezdech si s ní i povídám. Zásadně nenadávám, jen chválím nebo prosím, aby dojela. Stroj tak dostává lidský rozměr,“ říká motocyklový závodník.

Nejdůležitější věc na motorce je navigace, jak funguje, si můžete poslechnout v rozhovoru s Rudolfem Lhotským. Dále také uslyšíte, jaké je zázemí na Dakaru, jaké další závody absolvuje a proč nemá rád silniční motorky.

autor: cho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.