Rybáře na Přeloučsku postihlo neštěstí. Musí zlikvidovat desítky tun ryb

12. říjen 2018 15:10

Letošní výlov na rybníce Buňkov u Přelouče bude připomínat spíš tryznu, než sváteční okamžik. Všechny vylovené ryby budou muset rybáři na místě utratit ve zvláštních kontejnerech, kapry nakazila nebezpečná viróza.

Veterinární správa nařídila likvidaci všech ryb v rybníce Buňkov a následnou dezinfekci 50hektarové nádrže. Tzv. herpes viróza koi kaprů není přenosná na člověka.

„Je to neštěstí, mrzí nás to. Bohužel, nedá se proti tomu nic dělat, není proti tomu žádný lék ani očkování nebo přísada do krmiva,“ říká předseda místního rybářského svazu Josef Kratochvíl. Ten se teď nerad dívá na vodní hladinu. Tu a tam jsou uvidět uhynulí kapři. Světově rozšířený koi herpes virus napadá jejich žábry, daří se mu v teplé vodě a projevuje se dezorientací a dýchacími problémy šupináčů.

Do dneška rybáři odchytili zhruba 100 metráků ryb. Výlov plánují na tento týden, všechny doteď živé ryby včetně štik a candátů ale budou muset na místě utratit ve speciálních kontejnerech. „Bude tam provedená inertní atmosféra, kde bude vytěsněn kyslík,“ doplňuje předseda Rybářského svazu.

Rybáři loví z rybníka Buňkov mrtvé ryby. Jsou nakažené herpes virózou

Mrtvé kusy pak odvezou do kafilérie. O likvidaci nakaženého chovu rozhodla státní veterinární správa. Zástupce pardubické pobočky Radek Axmann vysvětluje, jak se virus mohl dostat k rybám: „Dominantní cesta přenosu je prostřednictvím infikovaných nebo latentně infikovaných ryb. Pochopitelně je možné ten virus přenést i mechanicky, prostřednictvím chovatelských pomůcek nebo ryb nevnímavých k té nákaze. Stejně tak mechanicky je mohou přenést rybožraví ptáci nebo savci.“

Ryby jsou jedlé

Herpes viróza koi kaprů není pro člověka nebezpečná a podle veterináře není překážkou ani pro opatrnou konzumaci ryb. „Legislavita to připouští a my jsme tuhle možnost zapracovali do mimořádných veterinárních opatření, kde ta možnost v případě jatečně zralých ryb bez klinických příznaků onemocnění, které budou usmrceny na místě, tak je možné zkonzumovat.“

Po výlovu a vypuštění nechají veterináři nádrž vydezinfikovat vápnem, aby se nákaza nešířila dál. Rybáří zvažují, že na 50 hektarovou plochu nasadí práškovací letadlo.  Škody podle nich půjdou do několika milionů korun.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související