Rybáři z Tovačova za sebou mají předvánoční výlov Hradeckého rybníku. Ceny ryb jsou stejné jako loni

14. prosinec 2023 11:21

Předvánoční výlov mají za sebou rybáři z Tovačova na Přerovsku. Tento týden zatahovali sítě na svém největším rybníku – Hradeckém. Ryby z něj jsou určené výhradně pro štědrovečerní stoly.

Rybářům s výlovem pomáhá i velký bagr, který na konci své „ruky“ drží síť. Do ní rybáři hází kapry. „Je to dřina a otročina, člověk k tomu musí mít nějaké vlohy. Hlavně být rybářem a mít k tomu trošku srdíčko,“ říká za celou partu rybářů Petr Tesař.

Předvánoční výlov Hradeckého rybníku v Tovačově

Po nerezové „skluzavce“ ryby přemísťují do kádí, v nichž jsou ryby tříděné podle velikostí. „Máme tu amura, tolstolovika, štiku. Je to radost pohledět, pro nás to není ani tak práce jako spíš zájem,“ popisuje Jiří Zahradníček, vedoucí rybářství v Tovačově.

Největší zastoupení mají v kádích kapři. Zahradníček prozrazuje, že zájem je v posledních letech o velké ryby. „Tři a půl kilo a víc. Dokonce šest, sedm kilo, není problém. Někteří lidé to chtějí,“ uvádí možná překvapující fakt.

Cena za vánočního kapra se v Tovačově letos nemění, i stanovená stejně jako loni na 125 korun za kilo.

Předvánoční výlov Hradeckého rybníku v Tovačově

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio