Rybízový koláč zdobený sněhem

Ve čtvrtečním koutku vaření s Apetýtem vám nabídneme sladké potěšení, letní koláč s poetickým názvem sněhem zdobený koláč rybízový.

Věděli jste, že černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý? Navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se například při křečových žilách,  křehkosti a lámavosti cév. 

Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečky a celkově posilují, proto jsou vhodné při nachlazení a chřipkových onemocněních, v rekonvalescenci po delší nemoci a nebo jako prevence a zdravé pití pro děti a starší lidi. Plody také díky obsahu antokyanových barviv a provitamínu A příznivě ovlivňují zrak, jsou užitečné při šerosleposti nebo unavených očích.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 2 žloutky
  • 22 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg másla
  • 9 dkg cukru moučka

na sněhovou vrstvu:

  • 2 bílky
  • 12 dkg cukru moučka
  • 1 hrnek černého rybízu (čerstvého nebo mraženého)

Postup:

  1. Všechny suroviny na vále smícháme v těsto.
  2. Vymažeme si formu, vysypeme hrubou moukou nebo krupicí.
  3. Předehřejeme troubu a připravené těsto nalijeme do formy, pečeme 15 minut. 
  4. Mezitím si připravíme tuhý sníh ze 2 bílků, do kterého zašleháme cukr a vmícháme rybíz.
  5. Můžeme použít i jiné ovoce, třeba ostružiny, ke kterým dodáme navíc citronovou kůru a šťávu z citronu.
  6. Ovoce může být i mražené. 
  7. Směs dodáme na předpečené těsto a společně dopečeme, až do zhnědnutí sněhu.

Související