Rychlost v olomouckých městských částech Chomoutov a Chválkovice budou hlídat radary s pokutami

2. listopad 2023 14:20

V Olomouci začaly ve středu fungovat první represivní radary, které měří rychlost aut. Umístěny jsou u frekventovaných silnic v Dalimilově ulici v Chomoutově a ve Chválkovicích u domova seniorů. Při překročení limitu řidičům hrozí pokuta.

„Jednoznačně to přinese mnohem více bezpečí pro zranitelné účastníky provozu,“ chválí vybraná místa koordinátor BESIPU Miroslav Charouz.

„Je tam velký pohyb cyklistů, chodců. Jsou tam hřiště. A zejména tady v Pavlovičkách spousta řidičů přijíždí od Šternberka, vidí kolonu, objíždí to alejí a dohání ztracený čas. Opravdu se tam jezdí velmi svižně,“ dodává Charouz-

To pan Martin, který si už také stacionárního radaru ve Chválkovicích všiml, má výhradu k vybranému místu. „Je to dobrá věc, akorát na špatném místě. Já bych to umístil někam úplně jinam. Třeba na příjezd do Olomouce od Prostějova, kde je červená, která se porušuje,“ říká.

Podle mluvčí olomoucké radnice Jany Doleželové vedení města konzultovalo umístění s několika institucemi včetně městské a státní policie. V jednání už jsou další lokality. „V první polovině příštího roku by další radary měly přibýt na ulici Přerovská a Okružní, výhledově potom v ulici Jižní. Obrací se na nás i další obce z ORP Olomouc (Správní obvod obce s rozšířenou působností Olomouc, pozn. red.), jako jsou třeba Dolany, Kožušany-Tážaly nebo Mrsklesy. Zájem o měření v obcích je,“ uvádí Doleželová.

Peníze z pokut jdou do fondu mobility. „Je z toho pak hrazeno i pořízení těchto radarů nebo agendového systému,“ zmiňuje Doleželová.

Stacionární represivní radary, které při překročení povolené rychlosti pokutují řidiče, jsou už například ve Šternberku, Prostějově nebo Přerově.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio