Rýžový nákyp se švestkami
Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!
Připravte si:
- 250 g rýže
- dvojnásobné množství vody
- 300 g jablek
- 50 g rozinek
- 400 g švestek (mohou být i sušené)
- 1 zakysanou smetanu
- kůru z citronu
- skořici
- sůl
Postup:
- Uvaříme propláchnutou rýži v lehce osolené vodě.
- Mezitím si podusíme jablka se špetkou soli a skořicí.
- Spaříme rozinky a romixujeme je, švestky (pokud jsou čerstvé) vypeckujeme.
- Uvařenou rýži smícháme s podušenými jablky a rozinkami.
- Do pekáčku vrstvíme rýži, na ni poklademe švestky, opakujeme dvakrát.
- Poslední vrstva je rýže.
- Rýži uhladíme a pokapeme smetanou, zapékáme 20 minut při 160–180 °C.
- Zajímavá je i varianta, kdy místo švestek dáváte do nákypu meruňky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.