Rýžový salát se zeleninou

23. březen 2015

V lidské výživě sehrává rýže velmi významnou úlohu. Po pšenici je to druhá nejrozšířenější obilovina na světě. Dle nutričního složení můžeme rýži označit za velmi vhodnou potravinu jak pro běžnou populaci, tak i pro osoby s vyšší fyzickou aktivitou.

V rýžovém zrnu jsou hlavní živinou sacharidy, které tvoří 75-82% suché hmoty. Téměř veškeré sacharidy jsou v podobě škrobu – komplexních polysacharidů. Jednoduché cukry tvoří zanedbatelné procento všech sacharidů. Podle odrůdy, způsobu zpracování a tepelné přípravy se mírně liší glykemický index rýže.

Suroviny: 200 g rýže basmati, sůl, po 2 červených a žlutých paprikách, 1 svazek jarní cibulky, 1 salátová okurka, 1 polévková lžíce medu, 2 polévkové lžíce šťávy z pomeranče, 1 polévková lžíce sójové omáčky, 250 g cherry rajčátek, 1 polévková lžíce sezamových semen, 1 polévková lžíce slunečnicového oleje, 2 polévkové lžíce vinného octa, pepř

Postup: Rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu a necháme vychladnout. Mezitím rozkrojíme papriky a odstraníme jádřince i bílá žebra. Papriky opláchneme a nakrájíme na nudličky. Očistíme jarní cibulku a pokrájíme na kolečka. Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme, odstraníme semeník a dužninu nakrájíme na plátky. Okurku, cibuli a papriku promícháme s rýží.

V pánvi prohřejeme med a šťávu z pomeranče, podlijeme sójovou omáčkou. Rajčata omyjeme, necháme okapat a vložíme do pánve společně se sezamem. Opékáme při střední teplotě přibližně 5 minut.

Rajčata vyjmeme z pánve, do výpeku přidáme olej a ocet, promícháme a dochutíme solí a pepřem. Přidáme rýžovou směs a dobře promícháme se zálivkou. Ještě jednou osolíme a opepříme a ozdobíme dušenými rajčátky.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.