S duchovním životem je to jako s rostlinami, říká Jan Asszonyi

Kazatel Církve bratrské v Olomouci začínal jako elektrikář v Ostravě, pokračoval jako student a absolvent Evangelické teologické fakulty UK v Praze, dále jako vojenský kaplan mise SFOR v Bosně a Hercegovině. Jako kazatel v Brně stál u zrodu populární Noci kostelů a v roce koronavirové pandemie nastoupil na nové působiště, do Olomouce.

V jedné ze svých statí říká: „V životě se mi podařilo, navzdory mému úsilí, zahubit několik rostlin, které měly vnášet trochu života do mé kanceláře plné knih. Naučilo mě to jedné věci. Pěstování rostlin není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Aby rostlina nejen rostla, ale také prospívala, a dokonce i rozkvetla a přinesla plody, potřebuje péči. S duchovním životem je tomu podobně jako s rostlinami. Pokud o něj nepečujeme, strádá, živoří a nakonec umírá.“

Že ani život kněze není jednoduchý a snadný, že i duchovní se musejí potýkat s těžkými chorobami a dalšími světskými starostmi a zdali je i pro kněze někdy těžké udržet si víru a naději, o tom všem Jan Asszonyi mluví ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.