S foťákem na krku dokumentuje Jan Čep dění na Přerovsku už šedesát let

9. listopad 2016

První a zároveň poslední je prý autorská výstava přerovského fotografa Jana Čepa. S trochou nadsázky lze říct, že tento umělec je při svých 160ti cm je na všech tamních akcích nepřehlédnutelný.

S aparátem na krku dění na Přerovsku dokumentuje už téměř 60 let. Výběr jeho snímků teď nabízí k prohlídce přerovská městská galerie.

Více než dvě stovky reportážních fotografií známého přerovského fotografa Jana Čepa vystavuje Galerie města Přerova. Jde o černobílé a barevné fotografie dobového města, místní přírodu a snímky známých osobností.

Doplňuje je i obrazová dokumentace z listopadu 1989 nebo z povodní v roce 1997. Výstava nejlepších snímků Jana Čepa odkazuje na jeho významné životní výročí. Součástí je i expozice kovaných objektů přerovského umělce Jiřího Jurdy.

„První foťák jsem vzal do rukou asi v patnácti letech. Byl to přístroj z 30. let. Pak byla Exacta, Flexareta, IF,“ říká Jan Čep.

Těch přístrojů měl desítky. A přiznává, že i když se digitálním fotoaparátům dlouho bránil, dnes už fotí výhradně s nimi: „Film je film. A nejlépe černobílý. Nakonec jsem musel přejít na digitál, protože negativy už se nedělají. Nakonec jsem si zvykl a je to dobré.“

Jan Čep se ve svých počátcích specializoval výhradně na focení sportu. Hned první svůj snímek z přerovského fotbalu mu vyšel ve Sportu. A to rozhodlo. Pravidelně pak publikovat nejen ve Sportu, ale i v místních denních a Mladém světu.

„Hodně mi pomohli místní fotografové. Od nich jsem se učil. Všude jsem se snažil fotit něco, co mělo smysl,“ říká.

Po sametové revoluci se Jan Čep začal fotografováním živit. V té době se stal dvorním fotografem středověkého hradu Helfštýna nebo přerovského jazzového festivalu. Sportu se ale věnoval neustále. Především v Přerovské rokli při autocrossových závodech nechybí nikdy.“

V současnosti ale jak sám říká, zklidnil a nejraději fotí přírodu: „Nechci mít kolem sebe lidi. Sám abych byl. Poslední dobou fotím Hostýnské vrchy. To se mi moc líbilo. Je tam Bludný kopec, ze kterého jsou hezké obrázky Radhoště, na Javorník a podobně.“

Přesto Jan Čep krytkou svůj objektiv definitivně ještě nezavírá. Jeho fotografie budou v příštím roce k vidění i ve zdejším pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje.

autor: kra
Spustit audio