S létem přibývá úrazů. V Přerově během prodlouženého víkendu ošetřili dvojnásob pacientů

10. červenec 2018

Se začátkem prázdnin přibývá v ordinacích lékařů a na urgentních příjmech v Olomouckém kraji pacientů se zlomeninami, odřeninami či tržnými ranami, zejména dětí. Jen v přerovské nemocnici během prodlouženého víkendu lékaři ošetřili na dvě stovky lidí. Letní období je z hlediska dětských úrazů vůbec nejkritičtějším obdobím, potvrzují to čísla Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Sedmiletý Jirka zavírá dveře ambulance. Na pravém předloktí má obvaz. Spadl na kole. Rozsekl si předloktí a ránu mu tady na chirurgii museli zašít. „Trošku to bolelo. Jak mi to zavazovali a trochu na to přitlačili, tak mě to trochu začalo bolet,“ komentuje.

Lékaři přerovské pohotovosti jen o prodlouženém svátečním víkendu ošetřili na dvě stovky lidí, většinou dětí, což je dvojnásobek než obvykle. „Jarní a letní víkendy jsou po stránce úrazů pro nás daleko těžší než víkendy v březnu nebo listopadu. Většinou bývá až dvojnásobek úrazů, ať už dospělých, nebo dětských. Co se týká dětí, tam jsou to velmi často nějaké naraženiny, oděrky, drobné tržné rány a hodně bývá zlomenin, hlavně předloktí,“ popisuje Petr Skácel, zástupce primáře ortopedicko‑traumatologického oddělení.

Zvýšený počet úrazů v Přerově zaznamenali i na hematologicko-transfuzním oddělení. Lednice s krví jsou teď poloprázdné, ukazuje mi primář Dušan Repovský. „Tady vidíme, že pacienta, který by potřeboval nulu negativní, momentálně nemáme, A negativní nemáme. Máme pacienty, kteří vyžadují krevní skupiny nula, áčko, ale všechno pozitivní,“ říká primář.

Dobrovolných dárců v létě pravidelně ubývá, v Přerově zhruba o třetinu. „Snažíme se obesílat dárce podle toho, co se momentálně na krevním skladě nejvíc spotřebovává,“ dodává Dušan Repovský.

Obdobně jsou na tom i ostatní transfuzní stanice v kraji. Třeba ve Fakultní nemocnici Olomouc ale místo obvolávání dárců natočili dvacetiminutový spot a sdílí jej na Facebooku.

autor: kra
Spustit audio