S nárůstem turistů řeší lesníci z Jeseníků více konfliktů s bezohlednými návštěvníky hor

11. srpen 2021 11:39
Dobré odpoledne

Lesníci z Jeseníků řešili přes léto už několik konfliktů s bezohlednými turisty. Čím dál častěji se stává, že bivakují u loveckých chat a nerespektují soukromí těch, kteří si za jejich pronájem řádně zaplatili. S podobnými nešvary se lesníci občas setkali už dříve. S nárůstem pohybu lidí na horách jich ale prý výrazně přibylo.

Příprava lovecké chaty Zaječí skok

Chata Zaječí skok je jedna z těch, které si mohou zájemci pronajmout k rekreaci. Hajný Ladislav Fuchs právě kontroluje, zda je připravená pro příjezd dalších hostů. „Elektřina ani voda tu není. Na této chatě je 8 míst na spaní. Zrovna mají na pár dní na loveckou chatu přijet hosté, tak jim chystám dřevo na topení,“ říká Fuchs.

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc vlastní asi 70 loveckých chat, ne všechny ale pronajímají. „Některé slouží jako skladiště nebo nejsou v úplně dobrém stavu. Aktuálně jich pronajímáme kolem dvaceti a postupně se snažíme se nabídku rozšiřovat,“ upřesňuje Ondřej Truneček z Polesí Domašov. „Zájem pořád vzrůstá. Často jsou to nadšenci, dobrodruzi, kteří mají rádi hory,“ doplňuje svého kolegu Ladislav Fuchs a pokračuje v prohlídce chaty.

Příprava lovecké chaty Zaječí skok

Ne všichni turisté ale respektují pravidla, která vlastník nastavil. „Jsou to dva typy problémů, se kterými se kolegové lesníci setkali. Jeden je takový, že sem přijdou turisté, kteří sem šli houbařit do lesa, rozhodnou se, že budou bivakovat poblíž chaty a spálí dřevo, které je nachystáno pro nájemníky a odmítají třeba místo opustit,“ popisuje chování některých z nich mluvčí společnosti Dagmar Málková.

Zatím se lesníkům podařilo konflikty pokaždé vyřešit. Nemuseli k nim volat ani policii. Vyzývají ale všechny turisty, aby soukromí dočasných obyvatel chat respektovali.

autor: aja
Spustit audio