S novým prostředím v Loukově se sžívá bezmála třicítka chlapců z ukrajinského dětského domova

19. březen 2022

První vyučování v Česku má za sebou bezmála třicítka ukrajinských chlapců z dětského domova v Bornykách. Ze slovensko-ukrajinských hranic je přepravili koncem minulého týdne pracovníci olomoucké arcidiecézní charity.

Náhradní domov chlapci našli v turistické ubytovně v Loukově na Kroměžířsku. Protože tamní škola nemá dostatečnou kapacitu, učí se v kulturním domě.

S chlapci pomáhá i Evelyna Zlamanová, mladá atraktivní učitelka, která před válkou uprchla z Kyjeva. Původně chtěla pracovat jako dělnice v bystřické továrně na výrobu ohýbaného nábytku. Když ale od charity dostala nabídku věnovat se místo toho dětem, neváhala.

Čtěte také

Evelyna je velmi ráda, že může být užitečná a učit ukrajinské děti.  Na starosti jich má dvanáct ve věku od šesti do deseti let. Improvizovanou třídu si vybudovala ze skladu lůžkovin. Mají tady stoly, židle a dokonce nové koberce s podsedáky. Zaměřit se chce na výuku ukrajinského a částečně i českého jazyka. Důležité prý je, aby se děti zapojily a výuka pro ně byla zábavná a zároveň přínosná.

Co k novému prostředí říká Ruslan Markyn, ředitel dětského domova, který se svými svěřenci odjel do Česka? A jak se pracovníci charity z Bystřice pod Hostýnem se spolu s vedením obce snaží vyplnit dětem jejich volný čas? Poslechněte si v reportáži Lenky Kratochvílové.

autor: kra
Spustit audio