S novými botami na túru nechoďte, nešetřete na kvalitě vybavení a přibalte pláštěnku i lékárničku

13. srpen 2021

Kolem chalupy a zahrady je prakticky pořád co dělat, takže o pohyb nouzi nemáme. Občas to chce ale vyrazit i někam jinam. Pokud se rozhodnete pro delší výlet nebo do náročnějšího terénu je potřeba věnovat čas přípravě na takovou túru. Základem vybavení jsou kvalitní boty a oblečení.

Při pořizování nové obuvi bychom neměli šetřit a dbát na pevnou a neklouzající se podrážku. I v létě by boty na túru měly mít pevnou patu a špičku. Ovšem pozor, na delší výlet to chce už vyšlápnuté boty. „Já vůbec nedoporučuji jít s novými botami na nějakou delší túru. To určitě vyskáčou puchýře,“ varuje zkušená turistka a předsedkyně KČT Semily Zdeňka Marková.

Neméně důležitou součástí vybavení na treking je vhodné oblečení. Opět se nevyplatí šetřit na kvalitě. Za hezkého počasí stačí tričko, ale musí být ze savého materiálu, aby při zpocení nedošlo k opruzeninám. Podle povětrnostních podmínek oblečení vrstvíme, začínáme funkčním prádlem a vyplatí se mít navíc s sebou jednu vrstvu v batůžku.

Neměla by chybět ani pláštěnka. Za jakéhokoliv počasí se vyplatí mít s sebou něco k pití, zkušení turisté doporučují alespoň dva litry. A co se oblečení i bot přímo dotýká, jsou ponožky. Opět dbejte na kvalitu materiálu.

„Doporučuji do baťohu přibalit alespoň malou lékárničku, abychom měli čím vyčistit a zalepit případné oděrky. A samozřejmě, pokud berete léky, vemte si je s sebou,“ připomíná Marková. Sama pak nezapomene přibalit provázek, nožík či baterku, které se mohou hodit. Kdo se vydá na vícedenní túru, bude muset naložit větší baťoh, aspoň sedmdesátku na „plnou polní“. Tedy stan nebo celtu, karimatku, spacák, podle naší náročnosti.

V dnešní době je již samozřejmostí mobil. Samozřejmě nabitý, a pokud bude mít nainstalovanou aplikaci Záchranka, usnadníte svoje vyhledání a poskytnutí pomoci v případě potíží. Hodit se může i klasická mapa.

Na túru přibalte také sáček na odpadky, abyste všechny zbytky po tom, co cestou zkonzumujete, odnesli tam, kam patří, tedy do koše či přímo do popelnice. Jen podle hesla „co si donesu, to si zase odnesu“ bude příroda příjemná pro další turisty i naši vlastní další návštěvu.

Spustit audio