S ošetřením kořenových kanálků neváhejte

23. květen 2017

V situaci, kdy se v noci budíte a dáváte si jeden prášek proti bolesti za druhým, je už pozdě. A návštěva ordinace vás stejně nemine.

Zánět zubní dřeně je jedním z nejobávanějších postižení zubu. Zabývá se jím endodoncie, jejímž cílem je důkladné mechanicko-chemické opracování celého kořenového systému.

Právě při preventivních prohlídkách jsou lékaři schopni zachytit různá onemocnění. „Bohužel hodně pacientů chodí až s ostrou, intenzivní bolestí, kdy došlo už k nějakému patologickému procesu v zubní dřeni uvnitř kanálku,“ říká Julia Morozova z Kliniky zubního lékařství Univerzity Palackého v Olomouci. Bolest trápí i malé děti, protože zubní dřeň se nachází jak v zubech stálých, tak v těch mléčných. Vyšetření probíhá stejně u dospělých i dětí.

Na zub se přiloží malý smotek vaty s chladícím agentem a zjišťuje se reakce zubní dřeně. V pokročilejších fázích, kdy už dojde k odumření zubní dřeně, to lékaři zachytí na rentgenovém snímku.

Proč kanálky bolí?

Nejčastější příčinou jsou bakterie, které jsou usazené v oblasti korunky zubu. Odtud můžou postupovat dále dovnitř do dřeňové dutiny a kořenového kanálku. A pak bakterie najdeme i v tzv. parodontálním chobotu kolem zubu. „Určitě pomůže pravidelné čištění. Ale můžete se potkat i s traumatem, s nějakou zlomeninou korunky, zubní dřeň je otevřená a dochází k následnému poškození,“ říká stomatoložka.

Bolí vyšetření?

Prvním krokem v ordinaci je důkladná prohlídka a stanovení diagnózy. Lékař dá pacientovi umrtvující injekci „V dnešní době používáme speciální pomůcku, blánu, které se říká kofferdam. Ta dokáže izolovat dutinu ústní a zub, pacient je tak chráněn před vdechnutím a polknutím,“ vysvětluje Julia Morozová. Pak lékař zub otevře, získá přístup k dřeňové dutině a kořenovému kanálku.

autor: voj
Spustit audio