S příchodem teplého počasí se plní cykloservisy. Cyklisté si nechávají zkontrolovat a seřídit kola. Neměli by opomenout osvětlení a reflexní prvky

21. duben 2019

Na nedostatek práce si rozhodně nemohou v těchto dnech stěžovat majitelé a provozovatelé cykloservisů z Olomouckého kraje. Obracejí se na ně kolaři, kteří potřebují pomoct s přípravou bicyklů na novou sezonu. Dbát by cyklisté měli i na to, aby byli na silnicích vidět. Strážky s autem můžou skončit tragicky.

„Je důležité, aby řetěz odskočil ihned po odřazení na páčce a ihned zapadl na své místo,“ ukazuje mi Petr Koblížek v dílně svého cykloservisu v Prostějově, co vše je potřeba na kole zkontrolovat, než s ním po zimě vyjedu na silnice.

„Mám tady klasické zanedbané kolo. Neopravené od podzimu. První zkontroluji brzdy, to je asi nejdůležitější. Potom vycentruji kola, seřídím řazení,“ dodává s tím, že především starší typy kol si dokáží lidé zkontrolovat doma sami. Ty novější by ale raději měli svěřit odborníkům.

Kromě technického stavu je potřeba před sezónou zkontrolovat také bezpečností prvky, kterými jsou odrazky a světla. „Mnoho cyklistů ráno i po páté hodině, kdy je opravdu velmi šero, nesvítí v domnění, že už jsou vidět. Není to pravda, velmi snadno můžou splynout třeba se živým plotem nebo jiným terénem,“ vysvětluje dopravní expert a koordinátor Besip Miroslav Charouz. Podle něj by se k sobě cyklisté i řidiči aut měli chovat ohleduplně.

„Chtěl bych poprosit všechny účastníky navzájem, abychom k sobě byli ohleduplní. Co se týče nehodovosti, nejsme na tom nijak růžově. Je opravdu nárůst usmrcených cyklistů,“ uzavírá Charouz.

Podle nedávno zveřejněných policejních statistik v roce 2018 cyklisté v kraji zavinili 260 dopravních nehod, šest cyklistů při nich zemřelo.

autor: tas
Spustit audio