S restaurováním věže kostela svatého Mořice pomohly německé zkušenosti. Vydejte se s námi na lešení

20. říjen 2019

Jedna z charakteristických dominant centra Olomouce se právě opravuje. Zvenku restaurují kamenné opláštění, uvnitř staví nové schodiště.

Výtah na lešení věže

S vedoucím restaurátorem obnovy pláště kostela Zdeňkem Fučíkem vyjíždíme výtahem do nejvyššího patra a po lešení a vstupujeme na vyhlídkovou terasu, kde pracovníci opravují čepice na cimbuří. Poté se vydáváme o něco níže a vidíme již zrestaurovanou část pláště doplněnu novými kameny.

„Netušili jsme, že droba v plášti věže je v tak strašném stavu. Ten kámen je zvláštní tím, že je rozpraskaný od povrchu do hloubky a na povrchu se drobí a hrozí, že mohou kousky z výšky třiceti metrů odpadávat. Kámen ošetřujeme zpevňovači na bázi organokřemičitanu, někdy i s plnivem, aby dovnitř nepronikala voda. Vzhledem k tomu, že je to kámen ojedinělý, přizvali jsme si i zkušené odborníky z Německa, a s nimi jsme dali dohromady technologii, kterou teď plášť věže opravujeme. Dělali jsme i jádrové vrty, v nitru je kámen tvrdý a odolný a vykazuje kvalitní vlastnosti.“ říká restaurátor. Všímáme si i červené barvy, kterou v minulosti způsobil požár, nápisů na ostění oken a nových, čerstvě doplněných, kvádrů vyhnánovského pískovce.

Terasa s restaurovaným cimbuřím

„Tato jižní věž je nejstarší fází kostela, který tu dnes stojí. V této lokalitě byla osada slovanských kupců už v době Velké Moravy. Kostelík v podobě románské rotundy tu pravděpodobně vznikl v průběhu jedenáctého století. Za biskupa Bruna ze Schauenburku ve třináctém století už byl postaven chrám s podélnou dispozicí a ten na konci patnáctého století vyhořel. Tehdy bylo započato se stavbou nového kostela a jako první byla vybudována právě tato věž zvaná jižní,“ vysvětluje projektový konzultant olomoucké arcidiecéze Štěpán Sitek.

Pohled od terasy přes klec výtahu

Jak bude vypadat nové schodiště, kterým budou návštěvníci vystupovat na věž? Jak dlouho budou opravy kostela ještě pokračovat? Co všechno tato etapa zahrnuje, kolik stojí a kdo ji financuje? Jaké opravy tohoto výjimečného olomouckého chrámu arcidiecéze plánuje do budoucna? Zjistíte, pokud si poslechnete tento díl pořadu Přímo z místa.

Restaurované opláštění věže

autor: Aleš Spurný
Spustit audio