S vodním kamenem v konvici zatočíte nejen s octem, pomůže i kyselina citronová
Vodní kámen ve varné konvici se stále usazuje proto, že konvice reaguje na dlouhodobější kontakt s vodou, ovlivňuje to i změna teplot vody. Samotný vznik vodního kamene výrazně ovlivňuje tvrdost vody. Čím tvrdší vodu tedy máte, tím je vyšší pravděpodobnost, že se vám po nějaké době vodní kámen objeví.
Nejenže pod nánosem vodního kamene konev vypadá nevzhledně, ale může to ovlivňovat i její funkčnost.
Jak konvici efektivně a šetrně očistit? Použijte vděčného pomocníka v domácnosti, kterým je ocet. Použijte ho v poměru 1:1 s vodou, nalijte do rychlovarné konvice a svařte. Pak varnou konvici pečlivě vypláchněte a znovu s čistou vodou vyvařte.
Úspěšně se dá použít i kyselina citronová, tu stačí nasypat do konvice plné vody a povařit. Dříve než voda vychladne, vylijte ji.
U silnějšího nánosu je potřeba postup opakovat. Vodní kámen se uvolní a postupně rozpustí. Nakonec ještě několikrát konvici propláchněte vodou, aby zmizela případná kyselost a zbytky citronové chuti.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.