Šachy, Člověče, Dostihy a sázky? Deskové hry mají stovky a tisíce dalších podob!

15. září 2018

Deskové hry mají dlouhou historii, hrály se už před 5 000 lety. Objevovaly se ve starých civilizacích, což dokazují archeologické nálezy a kresby na zdech. Z pozdější doby se dochovaly jejich obrázky a popisy v knihách. Nejstarší deskové hry, které byly objeveny v Egyptě, pocházejí z období 3 a půl tisíce let před naším letopočtem. Deskové hry objevené v Asii jsou mladší, jsou přibližně ze 4. století př. n. l. Také ve starověkém Řecku a Římě byly deskové hry velmi oblíbené.

Ve středověku církev hrám nepřála, do Evropy se ty deskové dostaly prostřednictvím křížových výprav. Zpočátku se hrály především ve šlechtických sídlech, později se i přes zákazy, které lze dodnes najít ve starých městských výnosech i zemských zákonech, rozšířily do měst a na venkov. Z této doby pochází jeden z nejdůležitějších a nejstarších dokumentů o hrách: Kniha her (Libro de Juegos) z roku 1283 napsaná na příkaz kastilského krále Alfonse X.

Jedním z prvních, kteří pochopili účinek hry, byl Jan Amos Komenský. Zastával se nejen šachů, které měly mezi ostatními hrami výjimečné postavení, ale i vrhcábů. Jejich obrázek dokonce zařadil do Světa v obrazech. Konec 19. století dal vzniknout mnoha hrám, které se stále hrají a v mnoha zemích jsou populární. Patří mezi ně například halma.

V současné době mají deskové hry mnoho příznivců po celém světě. Šachy, dámu, Člověče, nezlob se nebo Dostihy a sázky doplnily stovky a tisíce variací deskových her. Vymýšlejí, vydávají se a kupují nové a nové. „Silné roky střídají silné roky,“ usmívá se šéfredaktor serveru deskofobie.cz Petr Čáslava. „Nová hra musí být originální, jinak ji hráči nepřijmou. V Člověče, nezlob se byla výhra náhoda a ze hry jsme si odnášeli negativní pocity. V současných hrách se odbourává vzájemné soupeření a negativní emoce.“

Mezi nejolblíbenější hry 80. a 90. let patřily Dostihy a sázky

Také u nás existuje jedno studio, které se věnuje vývoji nových her. Původní české současné hry, populární po celém světě, jsou Krycí jména nebo Galaxy Trucker. Některé deskové hry přesně simulují historické události. Nejen různé bitvy, ale třeba období studené války nebo sametové revoluce. Hráči zkoušejí, co by se stalo, kdyby jednotlivé vlivy byly silnější nebo slabší, než ve skutečnosti.

„Deskové hry by primárně měly být zábava,“ dodává Petr Čáslava. „Hrajeme je proto, že nás to baví. Ale máme k tomu veliký bonus. Učíme se logickému myšlení, strategickému plánování, taktice, rozšiřujeme si vědomosti z mnoha oblastí.“

Spustit audio