Sadaři i zahrádkáři mají nového pomocníka v boji proti chorobám ovocných stromů

16. únor 2016

Sadařům a zahrádkářům pomáhá v boji proti chorobám nová encyklopedie. Je první svého druhu v České republice. Dává spoustu rad a návodů, jak rostliny chránit před škůdci, bojovat s nemocemi a přitom použít co nejmíň chemie.

Na jedinečné publikaci pracoval tým ze čtyř českých a moravských univerzit, tří výzkumných ústavu i sami pěstitelé.

„Primárně jsme mysleli, že bude určená pro pěstitele. Ukázalo se ale, že je zajímavá i pro zahrádkáře. Myslím, že je napsaná jazykem, který je pochopitelný každému,“ neskrývá překvapení z nebývalého zájmu jeden z autorů Milan Navrátil z olomoucké přírodovědecké fakulty.

Věnuje se integrované ochraně ovocných stromů. Složitý název skrývá nový zásadní trend v ovocnářství. Co nejmíň chemie a co nejúčinnější ochranu. Výsledek - zdravé ovoce.

„V současné době je to v Evropě a i v celém světě hlavní způsob produkce ovoce, kdy dosahujeme maximální kvality a výnosu,“ říká Navrátil.

Milan Navrátil se svou kolegyní Danou Šafářovou se v knížce zaměřili na tzv. fytoplazmy, Jednoduché bakterie přenášené savým hmyzem. Škodí tím, že spotřebovávají živiny a energii.

Jedni z autorů nové sadařské encyklopedie Dana Šafářová a Milan Navrátil

„My jsme se podíleli tak, že jsme sepisovali kapitolu týkající se onemocnění meruněk, jabloní a hrušní. Jsou to velmi závažné choroby, které způsobují chřadnutí těch napadených stromů, značný pokles výnosu a kvality těch jablek, meruněk a hrušek,“ říká Šafářová.

Olomoučtí vědci teď pracují na publikaci pro ekologickou produkci s nulovou tolerancí chemických prostředků. V Česku se tak pěstuje ovoce na zhruba dvaceti procentech plochy sadů.

autor: bam
Spustit audio