Sadaři na Přerovsku stále netuší, jestli sklidí letošní úrodu jablek

10. září 2014

Na Přerovsku začala sklizeň letních jablek, podzimní ještě dozrávají na stromech. A možná tam i zůstanou. Sadaři se totiž obávají, že kvůli ruskému embargu české obchody zaplaví levná jablka z Polska. V Týně nad Bečvou už se sadaři začali zajímat o dotace Evropské unie, které mají kompenzovat ztráty pěstitelů pro případ, že ovoce nesklidí.

„Máme dvanáct hektarů jablečných sadů, v okolí jsme asi největší,“ prozrazuje sadař Antonín Ryšánek. „Mrazíkem a suchem nám odešlo asi padesát procent jablek. Sklizeň odhadujeme asi na 120 tun namísto původních 250 tun,“ dodává.

Kvůli poklesu cen jablek drobní pěstitelé nezásobují výkupny, nevyplatí se jim to.

„Dokonce se rýsuje varianta, že se nebude sklízet vůbec, v takovém případě by došlo ke kompenzaci. Je to v jednání. Když prodáme lidem padesát tun, tak co dělat s dalšími osmdesáti tunami? Výkupní ceny průmyslových jablek se dnes pohybují kolem 50 a 80 haléřů za kilo, což je v případě sklizně pod reálnými náklady,“ prozrazuje sadař.

Antonín Ryšánek přiznává, že se mu ještě nikdy nestalo, aby v době, kdy se chystá vyjet do sadů, stále neví, jak s úrodou naloží.

„Je to špatné, do budoucna hrozí škůdci a choroby. Embargo snížilo cenu i poptávku jablek,“ dodává sadař.

Sadaři se obávají, že letošní úrodu jablek vůbec nesklidí
autoři: zem , Petr Hašek
Spustit audio