Salát paella

14. březen 2015

Ve většině zemí světa obklopených mořem jsou mořské ryby a mořské plody běžnou a oblíbenou součástí kuchyně. Jsou zdravé, s minimálním obsahem tuku, jsou zdrojem minerálů a nenasycených mastných kyselin potřebných pro náš organismus.

Suroviny: 1 cibule, 2 stroužky česneku, ½ l drůbežího vývaru, špetka šafránu, 1 polévková lžíce olivového oleje, 300 g kulaté rýže, 500 g mraženého hrášku, 4 červené papriky, 2 rajčata, 200 g mražených mořských plodů (polotovar), 4 polévkové lžíce bílého octa balsamico, sůl, pepř

Postup: Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájím. Vývar se šafránem uvedeme do varu. V hrnci zahřejeme olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme rýži a za stálého míchání orestujeme, až zesklovatí. Podlijeme vroucím vývarem se šafránem a při mírné teplotě necháme asi 15 minut mírně vařit v nezakryté nádobě. Přidáme rozmražený hrášek a vaříme dalších 5 minut. Směs pak přendáme do salátové mísy a necháme vychladnout.

Rozkrojíme paprikové lusky, odstraníme jádřinec i bílá žebra, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Rajčata omyjeme, odstraníme nasazení stopky a dužninu nakrájíme na kostičky. Mořské plody vložíme do síta a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat a nakonec vmícháme spolu s nakrájenou zeleninou do rýže s hráškem. Dochutíme octem, solí a pepřem a necháme alespoň 1 hodinu odležet v chladničce.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.