Salát z bulguru

25. březen 2015

Bulgur je v české kuchyni zatím málo známý, i když to není nijak exotická surovina, která má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť. Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice.

Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu.

Bulgur se obzvláště hodí do nejrůznější rizot (místo rýže), je možné je využít do nádivek, zavářku do polévky, pro přípravu salátů i kaší.

Suroviny: 175 g bulguru, 300 ml vroucí vody, 1 jemně nakrájená červená cibule, 3 rajčata nakrájená na kostky, ½ nakrájené okurky, 10 polévkových lžic sekané petrželky, 5 polévkových lžic sekaných mátových lístků, Zálivka – 100 ml citronové šťávy, 2 lžičky olivového oleje, pepř

Postup: Nasypeme bulgur do mísy. Zalijeme jej vroucí vodou a necháme 30 minut stát nebo jej připravíme podle návodu na balení. Zrnka nabobtnají a změknou. Pak bulgur slijeme a vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu. Nasypeme ho do salátové mísy a přidáme cibuli, rajčata, okurku, petrželku a mátu. Promícháme. Smícháním přísad v láhvi se šroubovacím uzávěrem připravíme zálivku. Nalijeme ji na salát, dobře promícháme a podáváme.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.