Salát z kuskusu s pomeranči a mandlemi

1. duben 2015

Pomeranče obsahují látky snižující vysoký krevní tlak, cholesterol a působí protizánětlivě. Nejvíce těchto látek najdeme ve slupce a také hned pod slupkou pomeranče a to v bílé dužnině.

Zde je jich mnohem více než ve vodnatém středu. Pomeranče dále obsahují níže zmíněný zázračný Vitamin C, užitečnou vlákninu, některé důležité Vitaminy B. Nadále obsahují Vitamin A (ve formě beta-karotenu) a minerály vápník a draslík.

Suroviny: 250 ml jablečného džusu, 175 g kuskusu, ½ červené papriky nakrájené na kostky, 4 polévkové lžíce sekané petrželky, 3 polévkové lžíce sekaných mátových lístků, 25 g rybízu, 2 pomeranče, 1 červená cibule nakrájená na plátky, 25 g mandlí nakrájených na plátky

zálivka: šťáva z jednoho pomeranče, šťáva z 1 citronu nebo limetky, 2 lžičky olivového oleje nebo oleje z lískových oříšků, 1 lžička medu

Postup: Nalijeme jablečný džus do kastrolu a uvedeme do varu. Pak pomalu vmícháme kuskus. Odstavíme kastrol z vařiče, zakryjeme a necháme 10 minut stát. Načechráme vidličkou. Přidáme papriku, bylinky a rybíz a lehce promícháme. Přendáme vše do mísy. Odřízneme vršek a spodek pomerančů zubatým nožem, pak odřízneme i zbývající kůru a dřeň. Podržíme pomeranč nad mísou s kuskusem a vyřízneme z membrán filátka dužniny. Pak posypeme cibulí.
Všechny přísady na zálivku dáme do rendlíku a opatrně zahřejeme, aby se med rozpustil – nesmí se vařit. Pokapeme zálivkou salát a podáváme posypané mandlemi.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.