Sametová hortenzie drsná zaujme svým dvoubarevným květenstvím

11. červenec 2020

Sametová se jí říká pro její větve a listy pokryté vrstvou chloupků. Nejvíce vás ale hortenzie drsná zaujme svým dvoubarevným květenstvím.

Jedná se o méně známý druh hortenzie. Svými květy vás potěší v létě, během července a srpna. „Pochází z východní Asie. Jsou to zajímavé opadavé keře, které dosahují výšky od 1 do 4 metrů. Větve jsou tlusté s trvale chlupatými výhony, listy 5 až 35 cm dlouhé, úzce vejčité až kopinaté a vespod hustě šedobíle chlupaté,“ popisuje rostlinu s latinským názvem Hydrangea aspera zahradník Tomáš Pražák.

Upozorňuje na neobvyklé květenství hortenzie drsné: „Květy jsou v 10 až 30 cm širokých květenstvích v různých barvách. Květenství je dvojité, středové květy jsou plodné a mají růžovou, fialovou nebo modrou barvu. Okrajové květy jsou neplodné, nejčastěji bílé až růžové.“

Stanoviště a péče

Pro hortenzii drsnou vyberte nejlépe světlé a vzdušné stanoviště, při umístění na slunci dbejte na pravidelnou zálivku. „Snese i polostín,“ doplňuje Tomáš Pražák, „substrát má být rašelinový jako u všech hortenzií a nezapomínáme na hnojení, aby kvetla ještě více a ukázala celou svou krásu.“

Vrstva chloupků tuto hortenzii chrání před škůdci. „Jediným škůdcem může být sám pěstitel, pokud nezohlední nároky hortenzií a poruší zásady péče o ně,“ usmívá se zahradník. Pokud si budete chtít hortenzii drsnou namnožit, můžete řízkováním.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.