Sami tornádo kdysi zažili, teď pomáhají. Zastupitelé v Litovli schválili finanční pomoc jihomoravským obcím zasaženým katastrofou

14. červenec 2021

Zastupitelstvo Litovle a členové Mikroregionu Litovel schválili v úterý finanční pomoc jihomoravským obcím postiženým tornádem. Dohromady jim pošlou milion korun. S přírodními katastrofami včetně tornáda se v Litovli sami několikrát potýkali a vždy se setkali s velkou solidaritou lidí zvenčí. Chtějí ji tak alespoň trochu oplatit.

Na schválení poskytnutí daru jihomoravským obcím poničeným tornádem ve výši více než tři čtvrtě milionu se litovelské zastupitelstvo shodlo jednomyslně. „Zastupitelstvo schválilo částku 770 tisíc korun.  Tu částku jsme rozdělili na účty obcí Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice. Potom městu Hodonín, městu Břeclav a Jihomoravskému kraji,” uvedl bezprostředně po zasedání nezávislý litovelský místostarosta Lubomír Broza. 

Dalších 230 tisíc korun do oblasti pošle svazek obcí litovelského mikroregionu. „Jeden z hlavních důvodů, proč jsme se tak rozhodli, je to, že město samo zažilo podobné tragédie. Prošli jsme dvěma velkými povodněmi, prošli jsme taky tornádem, i když ne v takové míře poškození města. A také jsme prošli uzavřením města minulý rok. Vždycky nám pomohla solidarita. Kdo jiný, než naše město by se k tomu měl postavit čelem,” vysvětluje nezávislý starosta města Litovel Viktor Kohout.

Na zmíněné tornádo místní dodnes vzpomínají. V červnu 2004 způsobilo škody za více než sto milionů korun. Poničilo tehdy i dům Frištenských. „Roztlučená omítka, všechna okna rozbitá. Jak to proletělo tím domem, tak v té cestě nezbylo vůbec nic. Byl zničený interiér, střecha na domě nebyla,” vzpomíná Zdenka Frištenská, podle které tehdy pro poškozené byla velmi důležitá nejen okamžitá pomoc s úklidem, ale i ta následující s opravami či jednáním s úřady nebo pojišťovnami.

autor: bas
Spustit audio