Samospráva Náměště na Hané pronajme na začátku příštího roku svou kanalizační síť externí firmě

4. prosinec 2019

Vedení Náměšťe na Hané svěří od ledna příštího roku provoz kanalizační sítě externí firmě. Deset let ho zajišťoval městys ve své režii. Pro pronájem rozvodů se samospráva rozhodla s vysvětlením, že provozování kanalizace je pro městys technicky náročné.

Čistírnu odpadních vod provozuje městys Náměšť na Hané, to se teď má ale změnit.„Domluvili jsme se, že najdeme nového provozovatele. Tím novým provozovatelem se od 1. 1. 2020 stane vodohospodářská společnost Čerlinka,“ říká starostka Náměště Marta Husičková z ODS. Čerlinka provozuje kanalizace v okolních obcích kolem Náměště. Městys tu svou spravoval od jejího vybudování spolu s čistírnou 10 let. Systém chce pronajmout hlavně kvůli náročnosti provozu.

„Společnost Čerlinka převezme veškeré problémy, současně také převezme i našeho zaměstnance, který je na čistírně odpadních vod a my si uvolníme ruce na řešení jiných věcí,“ dodává Husičková.

Obec by za pronájem kanalizace měla ročně získat do rozpočtu zhruba 400 000 Kč. Obyvatelé městyse mohou podle starostky očekávat zvýšení cen, nepůjde podle ní ale o nic skokového. Například za stočné platí obyvatelé Náměště 25 Kč za kubík.

„Vždycky jsme na stočné dopláceli, nevybírali jsme tolik, kolik byly náklady, takže postupně se stočné zvýší,“ uzavírá starostka.

V nedalekých Slatinicích naopak před dvěma lety obec převzala provoz kanalizace do svých rukou.

„Když máme ten provoz pod sebou, investujeme do toho a máme nad tím dohled, tak víme co kam dáváme, jaký materiál,“ popisuje hlavní výhody systému starosta obce Ondřej Mikmek - nestraník za KDU ČSL. Vedení Slatinic podle něj navíc může samo rozhodovat o cenách vody. Za vodné a stočné platí obyvatelé obce 28 a 32 korun za kubík. I ve Slatinicích ale zřejmě budou kvůli investicím do kanalizační sítě ceny navyšovat.

Spustit audio