Samosprávy bezmála třicítky měst a obcí z Olomouckého kraje navýší od příštího roku daň z nemovitosti

22. listopad 2023 11:04

V téměř třiceti městech a obcích v Olomouckém kraji se zvýší příští rok daň z nemovitosti. Některé samosprávy ji zvedly plošně, jiné selektivně například jen pro některé místní části.

Jednou ze samospráv, které se rozhodly zvýšit daň z nemovitosti je například Náměšť na Hané, nepůjde ale o plošné navýšení.

„Zastupitelstvo přijalo obecně závaznou vyhlášku, kterou jsme měnili koeficient na 1,5 u rekreačního domu, příslušenství k těmto domům a samostatně stojícím garážím, protože tady ti občané platí úplně jiné sazby za popelnice a poplatky vůbec mají jiné. Chtěli jsme to nastavit na úroveň, která by se blížila domácím občanům,“ popisuje nezávislý radní a předseda finančního výboru městyse Miroslav Hrabal s tím, že jen chat a chalup je v Náměšti přes padesát.

Chtěli jsme to nastavit na úroveň, která by se blížila domácím občanům.
Miroslav Hrabal, předseda finančního výboru Náměště na Hané

Podobně se rozhodlo rekreační oblasti reflektovat vedení Starého Města na Šumpersku, konkrétně ve staroměstských místních částech.

„Obzvláště v návaznosti na výstavbu rekreačních objektů a lyžařských areálů. Vzorově jsme třeba zvedli o koeficient pět Hynčice pod Sušinou, kde máme tři trvale bydlící obyvatele, 130 objektů k rekreaci, a daň z nemovitosti byla zhruba nějakých 240 tisíc korun. Ale jenom zimní údržba nás v Hynčicích stojí 300 tisíc,“ říká nezávislý starosta Lukáš Koreš s tím, že v samotném Starém Městě se daň z nemovitosti zvýší o 1,5 násobku.

V Konici zvýší daň na dvojnásobek

V Konici na Prostějovsku pak tamní zastupitelé volili mezi navýšením poplatku za odpad a daně z nemovitosti, zvolili druhou možnost. „Dlouho jsme měli ten základní koeficient, letos jsme se rozhodli, že jej zvýšíme na dvojku, čili že tu daň zvedneme de facto jednou tolik, než byla teď,“ popisuje starosta Michal Obrusník ze Starostů a nezávislých.

Celkem k úpravě daně z nemovitosti v Olomouckém kraji přistoupilo 27 měst a obcí. Změnit by se měly ale i jinde a to v rámci vládního konsolidačního balíčku, který už schválily obě komory Parlamentu, a čeká jen na podpis prezidenta. Balíček má mimo jiné navýšit daň z nemovitostí v průměru o 1,8 násobek.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související