Sanatorium ve Zlatých Horách otevírá veřejnosti podzemní chodby, které využívá ke speleoterapii

11. červenec 2018

Ještě před 30 lety to bylo ložisko polymetalických rud barevných kovů. Po skončení těžby a uzavření Rudných Domů ve Zlatých Horách začala podzemní chodby využívat dětská léčebna ke speleoterapii. Malí pacienti tráví v podzemí desítky hodin. Během hlavní turistické sezóny se tu ale budou střídat s turisty. Sanatorium Edel pro ně přichystalo mimořádné prohlídky.

Dveře do staré důlní chodby jdou otevřít poměrně ztěžka. S léčebným ředitelem Sanatoria Edel Vladimírem Svozilem vcházíme do chladné chodby. „Tady je kromě 8 stupňů stálé teploty téměř 100 procent vlhkosti,“ říká Svozil a dodává, že to je právě to, co dětem pomáhá. „Ta vysoká vlhkost vzduchu je tu rozptýlená v aerosolu, ne že by tu jen padaly kapky nebo déšť, takže tu prakticky podstupují dvě a půl hodiny inhalace jemně rozptýleného, naprosto čistého vzduchu,“ vysvětluje.

Děti se můžou v podzemních chodbách zabavit různými aktivitami

Máme za sebou 650 metrů, chodba se rozšiřuje. Po levé straně vidím houpačky, před sebou vidím odpočívárnu s židličkami. Teď s Vladimírem Svozilem míříme na malé hřiště. „Může se tady hrát vybíjená, malá kopaná, můžou házet na koš, hrát stolní tenis. A teď tady zrovna ty nejmenší děti s paní učitelkou cvičí,“ komentuje.

A učitelka hned upřesňuje: „Hrajeme hudebně-pohybovou pohádku.“ Zatímco jedna skupina dětí hraje na hřišti pohádku, druhá si o kousek dál maluje a hraje se zvířátky.

Pod dohledem zdravotníků

Po celou dobu na ně dohlíží i zdravotní sestra Hana Kaňáková. Vysvětluje mi, kterým dětem zdejší klima prospívá nejvíc. „Určitě alergikům, astmatikům, dětem s chronickými onemocněními dýchacích cest. Když za rok přijedou, říkají, že jim to opravdu pomohlo, že byly na antibiotikách minimálně,“ říká.

Zlatohorské sanatorium se rozhodlo otevřít podzemní prostory i veřejnosti. „My jsme tady ty turisty neprovázeli asi 10 nebo 12 let pro malý zájem. Dnes je ten zájem větší,“ uvedl Vladimír Svozil.

Dvě prohlídky pro veřejnost se konají ve všední dny, tři pak o víkendech. Zájemci se sem mohou pohodlně dopravit linkovým autobusem.

autor: aja
Spustit audio