Sbalit si pořádně usárnu nebo tele, to je opravdové umění, usmívá se skalní tramp Jiří Fred Jedlička

1. září 2021

Fenomén trampingu trvá v našich zemích již přes 100 let a oslovuje i nové generace. Ve svém domě v Holicích na Pardubicku vás rád seznámí s tímto koníčkem, ale i s unikátním muzeem trampingu celoživotní tramp Jiří Fred Jedlička. Jak se stát trampem, co je podstatou trampingu nebo jak vypadá správná trampská osada? 

Jiří Fred Jedlička patří mezi nejpovolanější osoby, které mají k trampingu co říci, protože je zakladatelem festivalu Trampských písní v Horním Jelení, trampských archivů a je také zakladatelem mobilního trampského muzea (Tramuz), které má na 25 tisíc exponátů a dále se rozrůstá.

Náš tramping vznikl v roce 1918 a nikdy nebyl organizován. Je to opravdu svobodný fenomén, který nemá ve světě obdobu.
Jiří Fred Jedlička, celoživotní tramp

„Jsem jen obyčejný tramp, který celý život miluje přírodu a trampské písničky. Ahoj kamarádi a kamarádky. Zdravíme se podobně jako vodáci. Ale máme specifické podání ruky. Pravičkou se zalamuje paleček, jak my tomu říkáme."

Kdo je tedy tím správným trampem?

„To je věc osobního názoru. Já si myslím, že tramp je člověk, který svého většinou celoživotního koníčka zasvětil trampingu, kamarádství, trampským písním a především lásce k přírodě."

Čtěte také

„Náš tramping vznikl v roce 1918 spolu se založením Československého státu. A nikdy nebyl organizován. Je to opravdu svobodný fenomén, který nemá ve světě obdobu. Někdy se o něm také říká, že je to československé kulturní dědictví a mělo by být proto chráněno a dochováno pro další pokolení."

Trampem se člověk už narodí nebo se jím může v průběhu života stát?
„Nevím, já jsem začal trampovat ve 14 letech, kdy jsem byl ovlivněn především dobou 60. let minulého století. Bylo možno spatřit první kovbojky, byl natočen úžasný film Limonádový Joe, což byla první česká kovbojka. Byli jsme ovlivněni literaturou o divokém západě, vycházel časopis Tramp, v televizi běžely trampské písničky."

„Prvními trampy byli skauti, kterým bylo proti srsti mnoho pravidel. Skauting tady byl dříve než tramping. Ale odrostlejším skautům se nelíbil ten takřka vojenský řád, který skauting dodržuje. Proto odcházeli ze skautu, ale už měli v sobě zakořeněnou lásku k přírodě. Někdy se také prvním trampům říká divocí skauti."

Čtěte také

Kolik u nás najdeme trampských osad a dají se vyhledat na mapách?
„Trampských osad je opravdu mnoho, my jich v našem archivu evidujeme přes 7 tisíc, nedá se to přesně spočítat. Například za klasickou trampskou osadu se považuje osada tady ve Svinarech v Hradci Králové z roku 1931. V letošním táboráku oslavila své 90. narozeniny. Každá taková osada by měla žít svým vlastním životem a dělat akce pro ostatní kamarády."

„V historii bylo už několik vln, kdy byl tramping na vzestupu a potom naopak ustupoval do pozadí. Ale i dnešní mládež v něm hledá totéž co my, když jsme byli tenkrát mladí."

Jak sbalit usárnu?

„Usárna a tele, to jsou dva různé batohy po různých armádách. US je po americké armádě, kdy tyto batohy používali američtí vojáci v první i druhé světové válce. Je na nich vytištěn černý nápis US. A sbalit usárnu je opravdové umění. A nabalit tele také každý neumí. To je zase batoh po německé armádě. Dá se tam i celta na řemínky aby to vypadalo, opravdu to není jednoduché. Dnes jsou už ale jiné druhy batohů, protože technologie jdou neuvěřitelným způsobem dopředu."

„A co si sbalit do toho batohu? Základem jsou dobrá nálada a sirky."

Jiří Fred Jedlička ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Fred je rovněž nositelem nejvyššího trampského ocenění vydávaného Světovou trampskou radou - Zlatého Oskara. Uslyšíte mimo jiné o tom, jak trampské hnutí oslovuje mladou generaci, o zajímavostech unikátního muzea, které nemá v našich zemích konkurenci, o týmu, které se o muzeum stará, nebo o připravovaných akcích, ale i o těžkostech, které muzeum nyní řeší.

Celou trampskou radioporadnu s Jiřím Fredem Jedličkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související