Sběratel vystaví sbírku lyží, bot a holí. Muzeum otevře v září na Rejvízu

24. srpen 2021 09:25

Před lety trénoval českou reprezentaci v běhu na lyžích, dnes se věnuje nadané mládeži. Vedle toho Květoslav Žalčík provozuje ve zlatohorské osadě Rejvíz v Jeseníkách penzion. V době covidových restrikcí měl hodně volného času a tak si vytřídil svou sbírku starých lyží. Už za nedlouho je lidé uvidí v jeho novém muzeu.

„Opravdu člověk našel čas, který by si normálně nenašel. Tak se to nějak zrodilo,“ vzpomíná Žalčík. Většina lyží už je svém místě, připevněná ke zdi. U některých nechybí historické hůlky, kolem jsou i boty, sněžnice či dresy bývalých olympijských závodníků i s vlastnoručními podpisy.

Ze sbírky lyží, holí a bot Květoslava Žalčíka

„Můj kamarád lyžník Aleš Suk od Vrchlabí mě motivoval. Měl úžasnou sbírku lyží, holí a bot. Já jsem začal sbírat před osmi lety. Sbírka obsahuje asi 250 kusů. Nejstarší lyže jsou asi 120 až 150 let staré. Ještě tu přibude koutek slávy zlaté generace Neumannové, Bauera, Koukala.

V hobby podporuje Květoslava Žalčíka i jeho žena Martina. „Oba máme rádi staré věci. Rádi chodíme do starožitnictví a vetešnictví. Splnil si svůj sen,“ přiblížila Martina Žalčíková.

S některými páry lyží si pan Žalčík doslova vyhrál. „Některé lyže jsem nechával v úplně původní podobě i s pavučinami a kousky mechů. S některými, kde bylo zrezivělé vázání, to bylo o hodinářské práci,“ ukazuje jedny z nejstarších kousků.

Ze sbírky lyží, holí a bot Květoslava Žalčíka

Nejednou už staré lyže na vlastní kůži také vyzkoušel. Dokonce i jeho manželka. A oba připouštějí, že pohyb na nich není vůbec snadný. „Lyže je těžká, většinou se jede v období, kdy sníh už taje, takže tou vodou nasákne. V podstatě se nesvezete,“ popisuje paní Martina.

V expozici zbývá dokončit poslední sekci. Bude obsahovat lyže, ke kterým má Květoslav Žalčík nejsilnější vztah. Muzeum plánuje otevřít 18. září.

Ze sbírky lyží, holí a bot Květoslava Žalčíka

autor: Andrea Švubová
Spustit audio

Související