Sbírka šéfa hradecké letecké záchranky Anatolije Truhláře se dočkala zápisu do České knihy rekordů

16. prosinec 2020 09:45

V roce 1987 získal jako malý kluk první modely sanitek, teď se vedoucí lékař hradecké letecké záchranky Anatolij Truhlář dočkal se svou sbírkou zápisu do České knihy rekordů. Většina jeho unikátní sbírky modelů sanitek a další záchranářské techniky je už od léta vystavená v hradeckém Muzeu východních Čech. 

Teď celoživotní koníček Anatolije Truhláře ocenila Agentura Dobrý den, která české rekordy eviduje.

Čtěte také

„Vy jste v této chvíli zařazen do České databanky rekordů. Takže blahopřeji a vydržte," slyšel lékař Anatolij Truhlář z úst prezidenta Agentury Dobrý den Miroslava Marka v jednom z výstavních sálů hradeckého muzea. Tento okamžik a chvíli, kdy dostal coby 12letý kluk první modely sanitek, dělí přes 30 let.

Že se někdy se svým koníčkem dostane do České knihy rekordů, to ho tehdy ani nenapadlo.
„Já jsem samozřejmě v té době netušil, že se to za ta léta rozroste do těchto rozměrů. Tím, že tyto věci nejsou nikde trvale vystavené, tak když jsem výstavu instaloval někdy na konci července, samotného mne překvapilo, kolik těch exponátů vlastně je."

Čtěte také

Rekord má za 1777 unikátních kousků mapující záchranné složky v podstatě po celém světě. A je téměř jisté, že předseda České resuscitační rady Anatolij Truhlář bude ve sbírání pokračovat.
„Myslím si, že nekončím. Ale plány nějak jasně stanovené do budoucna, jak to bude dál pokračovat, to asi nemám. Dnes nikdo pořádně neví, co bude zítra. Samozřejmě bych byl rád, aby sbírka ještě někdy byla zpřístupněna."

Rekord se objeví v příštím vydání České knihy rekordů za kterou stojí pelhřimovská Agentura Dobrý den.

Čtěte také

Její prezident Miroslav Marek viděl různých sbírek nespočet. Tato věnovaná sanitkám nebo třeba i vrtulníkům mu přijde vzácná.
„Podle mne je to velice unikátní záležitost a pan doktor Truhlář je opravdový odborník. My máme u nás v databance všechna tato auta, sanitky, helikoptéry a tak dále vyfotografované a máme k nim i veškeré údaje."

I přes protiepidemická opatření viděly výstavu Anatolije Truhláře v Muzeu východních Čech v Hradci Králové tisíce lidí. Lékař by rád v budoucnu ze svých modelů otevřel stálou expozici.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související