Scénáře her byly vždycky tak vtipné, že jsme nemuseli vymýšlet fóry, tvrdil herec Divadla Járy Cimrmana Bořivoj Penc

Zpráva o úmrtí Bořivoje Pence zasáhla všechny fanoušky Divadla Járy Cimrmana. Není jich málo. I on sám říkal, že na ně začínali chodit studenti, kteří s nimi za ta léta zestárli. A brali s sebou své děti a pak vnuky.

Potkali jsme se v divadelní šatně, v prostředí, které měl rád. Seděl na židli před zrcadlem a poctivě si opakoval text. Už tenkrát měl zdravotní problémy a bál se, že mu začne vynechávat paměť. Na jevišti ožíval, stejně jako jeho spolužák Zdeněk Svěrák, se kterým se znali od první třídy. Zachyceno je to ve filmu Obecná škola.

Bořivoj Penc byl podle mě nejpopulárnějším nástrojářem v republice. Profesi, kterou vystudoval, se věnoval až do důchodu, po večerech hrával divadlo. „Civilně. Láďa Smoljak neměl rád velká gesta. Vždycky říkal, abychom se na jevišti chovali jako v životě,“ vzpomínal.

Divadlo Járy Cimrmana má ve svém repertoáru 15 her, Bořivoj Penc hrál ve 13 z nich. „Nejraději mám doktora Vypicha ze Záskoku,“ zdůrazňoval. Bavila ho hlavně Švestka a České nebe.

Hry Járy Cimrmana existují v mnoha podobách, můžete je číst, poslouchat nebo se na ně dívat. Bořivoje Pence v nich rozhodně nepřehlédnete, ani nepřeslechnete.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.