Sčítání škod po silné vichřici pokračuje. Pracovníci pojišťoven evidují v Olomouckém kraji desítky událostí

Větrné počasí na konci minulého týdne napáchalo v Olomouckém kraji škody za několik milionů korun. Vichřice lámala stromy, poškodila ale taky řadu střech a fasád. Lidé teď s pojišťovnami řeší náhrady. Další klienty pracovníci pojišťoven očekávají po víkendových kontrolách chat a chalup.

„Přijeli hasiči, dali si sem žebřík, ale potom ho museli stáhnout, protože byl na takovou techniku moc velký vítr,“ říká Petr Fridrich, který je předsedou společenství vlastníků jednotek v domě na Bartošově ulici v Přerově. Vichřice na začátku týdne z domu stojícího na rohu ulice strhla část fasády a zateplení.

Zatímco probíhalo natáčení reportáže, vítr se opět opíral do lešení, které už stihla objednaná firma postavit. „Firma zatím vyčíslila materiál a lešení na zhruba 200 tisíc korun. Řeší se i pojistka,“ doplňuje Fridrich.

„Firma zatím vyčíslila materiál a lešení na zhruba 200 tisíc korun. Řeší se i pojistka.“
Petr Fridrich, předseda SVJ v domě na Bartošově ulici v Přerově

Právě před silným větrem v několika výstrahách varovali i meteorologové. Vichřice například poničila více než deset tisíc kubíků dřeva v polesí Mírov, které patří Arcibiskupským lesům a statkům Olomouc.

Kromě stromů ale vítr ničil i další majetek. „Silný vítr způsobil spíše menší škody, kdy většinou došlo k poškození střech. Nahlášené ale máme i poničené okenice nebo fasády domů od létajících předmětů. Výjimkou nejsou ani poškozené skleníky, garáže nebo zahradní domky,“ říká mluvčí Generalli České pojišťovny Jan Marek. V Olomouckém kraji mají nahlášených 150 událostí v předpokládané výši čtyři miliony korun. Pojišťovna zatím vyřídila zhruba dvě třetiny. Další oznámení vyřizují technici v terénu.

To potvrzuje i Kateřina Pavlíková z pojišťovny Allianz. Ta v celém Česku eviduje 380 událostí, nejvíce jich ale podle ní lidé nahlašovali v Olomouckém kraji. Také Kooperativa zaznamenala podle mluvčího Milana Káni v posledních dnech nárůst hlášených událostí právě z Olomouckého kraje. „V Olomouckém kraji jsme řešili z důvodu vichřice 116 škod za asi tři a půl milionu korun,“ potvrzuje Káňa.

A větrno bude podle meteorologů i o nadcházejícím víkendu.

autor: tas
Spustit audio