Se slibovanou modernizací autobusového nádraží v Litovli se stále nic neděje. Co opravu brzdí?

8. únor 2023 11:50

Práce na plánované modernizaci autobusového nádraží v Litovli mají skluz. Začít měly loni na podzim, kdy investici slavnostně zahájil dopravce, kterému nádraží patří. Zpoždění firma vysvětluje komplikacemi se získáním stavebního povolení.

Z autobusového nádraží v Litovli je teď provizorní parkoviště. Nejsou tam žádné lavičky, přístřešky ani jiné zázemí pro cestující. „Vůbec se to nemění, nic se za dlouhá léta nezměnilo. Za Stála tady označení pro jednotlivé cílové stanice, ale nikdy to nebylo udělané důstojně,“ říká kolemjdoucí David z Litovle.

V Litovli už roky žije i paní Alena, autobusem jezdí často. Uvítala by modernější nádraží. „Bydlím tu asi 20 let a je to pořád stejné. Vím, že se chystá rekonstrukce, ale zatím se nic neděje,“ uvádí paní Alena.

Bydlím tu asi 20 let a je to pořád stejné. Vím, že se chystá rekonstrukce, ale zatím se nic neděje.
Paní Alena, obyvatelka Litovle

Zmíněná rekonstrukce měla začít už loni na podzim, v září ji dokonce zástupci ČSAD Ostrava, kterému autobusové nádraží patří, slavnostně zahájili. Na místě se ale stále nic neděje. „Dodavatel projektu stále vyřizuje stavební povolení a během řízení dochází u jednotlivých částí povolení ke zpoždění proti plánu,“ objasňuje důvody, proč se zatím na nádraží nic neděje, mluvčí ČSAD Ostrava Jiří Kašpárek.

Podle něj by stavební povolení mělo být k dispozici v průběhu února. „Situace v Litovli jsme si vědomi. Děláme vše pro to, abychom se stavbou začali co nejdříve. Máme předběžné výběrové řízení na dodavatele stavby,“ dodává Kašpárek.

Po modernizaci za zhruba třicet až čtyřicet milionů korun má být na autobusovém nádraží osm zastřešených nástupišť, tři místa na výstup. Nová čekárna i zázemí pro řidiče autobusů. Do jejího dokončení budou muset ale místní dál využívat provizorní zastávky v nedaleké Příčné ulici.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio