Se začátkem jara se zvyšuje poptávka po sezonních pracovnících. Zájemců je ale málo, zní z firem

15. duben 2023 09:15

V Olomouckém kraji tradičně přibylo na začátku jara nabídek práce. Na konci března zaměstnavatelé nabízeli přes 7700 volných míst, tedy o 110 víc než v únoru. Důvodem je i to, že v zemědělství nebo třeba stavebnictví začíná hlavní sezona. Právě do těchto oborů se ale noví pracovníci shánějí jen velmi těžko.

„Počasí nám začíná přát, tak doufejme, že to tak zůstane. My už jsme sezonu začali. Zaplaťpánbůh máme práci třeba až do podzimu,“ říká Jiří Luběník, majitel olomoucké stavební firmy, který si na nedostatek zakázek se začátkem nové sezony rozhodně nestěžuje.

Pokud potřebuji nárazově přibrat nikoho na stavbu, tak je to neskutečný problém.
Jiří Luběník, majitel olomoucké stavební firmy

To samé se ale nedá říct pracovní síle. „Máme svůj tým, zaměstnance. Ovšem pokud potřebuji nárazově přibrat nikoho na stavbu, tak je to neskutečný problém. Dneska najít elektrikáře nebo pokrývače, to je velká obtíž,“ dodává.

Nedostatek sezonních pracovníků se ale projevuje taky v zemědělství, což potvrzuje například pěstitel z Králové na Olomoucku Pavel Vodseďálek. „Těch lidí potřebujeme docela hodně. Teď jsme trochu ve skluzu s řezáním, ale brigádníci nejsou. Manuálně nechtějí dělat,“ říká Vodseďálek.

Nabídky jsou i v gastronomii nebo cestovním ruchu

Jak doplňuje analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník, nabídky na sezonní práce aktuálně přibývají i v oblasti gastronomie nebo cestovního ruchu, ale taky v průmyslu. „Průmyslové podniky už dostávají konkrétní představu o zakázkové náplni po celý rok, takže nabírají nové zaměstnance buď na dobu určitou, většinou do 30. 6., anebo do konce roku,“ zmiňuje Mikšaník.

Dá se proto očekávat, že v příštích v měsících v Olomouckém kraji klesne nezaměstnanost.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio