Sehnat práci v Olomouci je podle některých lidí nadlidský úkol

7. září 2015

Nejnižší nezaměstnanost za posledních šest let eviduje úřad práce v Olomouckém kraji. Odborníci teď pracují na aktuálních statistikách, které zveřejní už zítra.

Podle odhadů by pozitivní vývoj mohl vydržet. I tak je ale řada lidí, která uplatnění shání marně. Mnohým chybí vzdělání i zkušenosti. Problém mají i osamělé ženy s dětmi.

„Nadlidský úkol," tak hodnotí jednatřicetiletá Eva možnost najít si v Olomouci práci.

„Hledám nové zaměstnání, jelikož jsem matka dvou dětí a samoživitelka, tak jsem pro pracovních nežádoucí. Jelikož nemůžu dělat na směny, tak mě nechtějí,“ říká.

Eva pracovala v pekárně. Tehdy ještě neměla děti, a tak jí nevadily noční směny. Teď už ale takový režim nezvládne. Přesto chce zůstat v potravinářském oboru.

„Já jsem středoškolsky vzdělaná, mám maturitu, ale je to nadlidský úkol. Na pracáku jsem druhý rok po mateřské a práci nemůžu najít ani náhodou," stěžuje si.

Na žádosti o práci jí zaměstnavatelé odpovídají jen zřídka.

„Poslala jsem stovky životopisů. To je úplně marné. Jakmile si zaměstnavatel domyslí mezeru mezi zaměstnáním a současností, tak je mu jasné, že je tam mateřská dovolená," popisuje Eva.

Před úřadem práce stojí také sedmatřicetiletý Petr. Ten odešel z práce z osobních důvodů a v dalším zaměstnání vydržel jen dva měsíce.

„Šel jsem do jiné firmy. To kdybych věděl, tak bych tam nenastoupil, protože máte tříměsíční pracovní dobu a oni už po měsíci chtěli, abych dělal sám. Já jsem celý život dělal frézkách a tam to byl soustruh a to je fakticky nebe a dudy," popisuje.

Podle Petra je doba uspěchaná. Za měsíc se nestihl zaučit a ve zkušební době ho vyhodili. Na tabuli s volnými pracovními pozicemi se ale nedívají pouze nezaměstnaní. Stojí tu i Milan, který shání kuchaře do restaurace.

„To je právě problém, že kvalitních kuchařů je nedostatek. Absolventi učilišť jsou vesměs bez praxe a nejsou schopní zastat až takový rozsah prací, jaký bychom potřebovali," vysvětluje.

Plat dobrého kuchaře se podle Milana pohybuje kolem patnácti až dvaceti tisíc korun.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio