Senát krajského soudu v Olomouci má za sebou první kolo hlavního líčení v korupční kauze Vidkun

20. únor 2020

Po výslechu tří ze čtyř obžalovaných, bývalého náměstka ředitele olomoucké krajské policie Karla Kadlece, jeho podřízeného Radka Petrůje a někdejšího sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Rozbořila, jednání přerušil do začátku března. Obžalovaní vinu popírají.

„Neměl jsem zájem, neměl jsem důvod, abych někoho uplácel, nebo aby to bylo odloženo. Jedinou informaci, kterou po panu Kadlecovi chtěl, tak aby mi řekl, kdy bude tento případ vyřešen,“ řekl poté co vyšel z jednací síně bývalý hejtman Jiří Rozbořil. Obžaloba jej konkrétně viní, že nabídl úplatek policejnímu náměstkovi Karlu Kadlecovi. Zastavit prý za něj chtěl vyšetřování případu stavby jezdeckého areálu v Lazcích.

Jméno Jiřího Rozbořila je ale zmiňováno i v dalších osmi kauzách obžaloby. Pro lepší přehled si předseda senátu Martin Lýsek dokonce na stěnu v jednací síni vyvěsil velký papírový arch pro své poznámky. „Přiznám se, že to je asi můj způsob práce. Na té plachtě jsou jména a vztahy mezi nimi. Především struktura Policie ČR v době páchané trestné činnosti a kdo byl kdo a jakou měl v té kauze roli,“ popisuje Lýsek.

Senát už vyslechl tři z celkem čtyř obžalovaných. Kromě Rozbořila i dva někdejší vysoce postavené policisty. Karla Kadlece a Radka Petrůje. Podnikatel Ivan Kyselý se ze zdravotních důvodů omluvil. Kdy bude vypovídat jeho obhájce Tomáš Klimek zatím neví.„Zatím je hospitalizován. Jakmile budeme něco vědět, dáme vědět soudu. Hlavní líčení je přerušeno,“ uvedl Klimek.

Jednání je odročené 2. března. „Jednání bude pokračovat výslechem svědků, které jsou plánovány na další tři týdny podle rozsahu jednotlivých svědeckých výpovědí,“ říká předseda senátu Martin Lýsek.

Senát by měl v průběhu března vyslechnout na tři desítky svědků. Jsou mezi nimi například bývalý šéf olomoucké Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný, býval šéf olomoucké krajské policie Libor Krejčiřík nebo bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

autor: kra
Spustit audio