Senior by se chtěl setkat s astronomem. Díky projektu Ježíškova vnoučata se mu přání může splnit

9. listopad 2017

Některé zážitky zůstávají živé i po 65 letech. Pan Jaroslav z Lipníka nad Bečvou dodnes vzpomíná na nezvyklý světelný jev, který viděl na obloze začátkem 50. letech. Teď možná zjistí, co to vlastně bylo. Domov seniorů, ve kterém žije, se totiž přihlásil do projektu Radiožurnálu Ježíškova vnoučata. Už brzy otevřeme databázi přání a každý z vás bude moct potěšit klienty domovů seniorů. Třeba pan Jaroslav by si přál potkat astronoma.

„No to si nedovedete představit, to se těžko popisuje. Působilo to úplně přízračně. Já jsem ztratil řeč, jen jsem se díval,“ popisuje nadšeně ze svého křesla Jaroslav Nádvorník. Na obloze spatřil jako mladík úkaz, který podle něj vypadal, jako by se srazily dvě hvězdy.

„Tehdy jsem dělal v zemědělství, pracoval jsem na poli. Měl jsem nasečené krmení, tak jsme ho naložili a potmě jsme jeli. Ležel jsem na té jetelině a obrovskou rychlostí se řítila hvězda. Napsal jsem si i to datum, ale v průběhu času jsem ho ztratil. Takže už nevím přesně, ale bylo to ještě před vojnou, před rokem 1953,“ dodává pan Jaroslav.

Co přesně tehdy nad kopci nedaleko Olomouce viděl, to nikdy nezjistil. S astronomem by si ale rád popovídal taky o dalších zajímavostech vesmíru a možná se i podíval do dalekohledu: „Teď už bez dalekohledu člověk na obloze neuvidí skoro nic. Kdysi bylo možné vidět i mlhoviny, když byla jasná obloha, ty už nejsou vidět vůbec. Zajímá mě, co se děje ve vesmíru. Mám atlas, tak se dívám, jak jsou ty hvězdičky na obloze na podzim a na jaře.“

V domově s pečovatelskou službou v Lipníku nad Bečvou má svá přání ještě několik dalších klientů. Jsou mezi nimi i ta ryze praktická, jak upřesňuje ředitelka zařízení Martina Václavíková. „Další žadatelkou je paní, která si z ekonomických důvodů přeje čistě materiální dárek, a to rychlovarnou konvici, kterou si už není schopna zakoupit z vlastních prostředků. To by jí udělalo velkou radost a byla by ráda, kdyby se jí přání splnilo,“ říká Václavíková.

Ježíškova vnoučata jsou podle ní skvělá možnost, jak osamělým seniorům nejen z lipenského domova rozveselit jinak spíše smutné Vánoce.

Spustit audio