Senioři v Litovli si nově můžou vybrat, kdo je odveze na poštu nebo k lékaři

4. červen 2018

O přepravu seniorů je v Olomouckém kraji stále větší zájem. V Litovli jezdí od června dokonce dvě seniortaxi. Město stávajícímu provozovateli sice vypovědělo službu, ten chce ale vozit seniory dál i bez dotací.

Litovel byla jedním z prvních měst na Olomoucku s vlastní přepravou seniorů. Vloni v říjnu ji rozjel spolek Akselit. Radnici se ale jeho fungování nelíbilo. Vedení kritizovalo, že zájemci o přepravu se musejí stát členy spolku.

„Nám spolek předložil, že bude jezdit za cenu 8 korun za kilometr.  Pak se zjistilo, že je to cena pouze jedné cesty. Oni si ale účtují i cestu, kdy pro vás jedou,“ říká nezávislý starosta Zdeněk Potužák.

Vadily mu i další věci: „Chtěli jsme ještě další podklady jako havarijní pojištění auta, abychom to všechno měli zajištěné. Bylo nám sděleno, že je to věc spolku a že nás to nemusí zajímat.“

Spolek Akselit založil majitel autoškoly a zároveň opoziční zastupitel za Evropské demokraty Jaroslav Skála. Fakt, že město změnilo provozovatele seniortaxi, označuje za politický boj.

„Vidím za tím spíš ty politické záležitosti, kdy ne každý opoziční zastupitel je pohodlný. Ptali jsme se seniorů, se kterými jsme denně v kontaktu, zda je někdo z vedení města kontaktoval a ptal se, jestli jsou spokojeni. Nikdo nebyl osloven,“ říká.

Od června radnice uzavřela smlouvu na dotovanou přepravu s jednou z městských taxislužeb. Nově omezila počet jízd na pět měsíčně a přesně stanovila i cíle. Senioři se za dvacetikorunu dostanou k lékaři, na rehabilitaci, poštu, úřad, hřbitov nebo nádraží.

„Pro mnohé to stačit bude, ale většině to samozřejmě stačit nebude,“ kritizuje Skála. S přepravou seniorů hodlá pokračovat i bez dotace města.

A chystá i rozšíření do okolních vesnic. Smlouvu už uzavřel například s Pňovicemi. Nezávislý starosta Radovan Štábl to Českému rozhlasu potvrdil.

autor: mot
Spustit audio