Senioři ve Šternberku se bytů v bývalém učilišti nedočkají, vedení města plánuje stavbu nové budovy

8. říjen 2019

V někdejším lesnickém učilišti ve Šternberku byty pro seniory nakonec nebudou. Vedení města došlo k závěru, že by přestavba budovy neúměrně zatížila městský rozpočet. A protože jiné využití radnice pro dům nemá, rozhodla se ho prodat. Senioři přesto zkrátka nepřijdou. Na byty si ale budou muset počkat.

Pavlína Stránělová ze šternberského odboru majetku města zápasí se zámkem u dveří staré budovy. V některých místnostech jsou ještě lavice, jinde tabule. V budově dříve bývalo lesnické učiliště. Před několika lety areál školy prodalo Olomoucké hejtmanství městu Šternberk. To se po dlouhém rozhodování o osudu místa chtělo pustit do oprav a zřízení Domu pro seniory. Z toho ale sešlo.

„Částka s vybavením a rekonstrukcí dosahovala až 120 milionů korun. Bylo nám z ministerstva práce s sociálních věcí doslova napsáno, že projekt je nehospodárný, neefektivní. Jsme na dvojnásobku běžných částek na vybudování podobných domů na zelené louce,“ potvrdil šternberský starosta Stanislav Orság z ODS. Do rukou bere plány na nový projekt. Domov má stát v ulici Oblouková. Podle Stanislava Orsága by v něm mohlo být čtyřicet až padesát lůžek.

„V současné době zpracováváme podrobnější dokumentaci. Vznikl poměrně zajímavý projekt komunitního bydlení, kdy by měli vlastní pokoje a zázemí, ale určitou část denního života by trávili pospolu,“ říká starosta s tím, že stavět by se mohlo začít za dva roky. Areál bývalého učiliště teď město nabízí k prodeji za více než 6 milionů korun.

autor: bas
Spustit audio