Senioři z Univerzity třetího věku v Olomouci vyrazili na Letní školu jógy. Některým prý jóga pomůže přestat kouřit

13. srpen 2019

Ráno si přivstanou, v přírodě protáhnou tělo a zklidní ducha. Tak vypadá Letní škola jógy Univerzity třetího věku v Olomouci. Letos ji Univerzita Palackého organizuje poprvé a senioři už teď s nadsázkou vyhrožují, že pokud letní škola nebude i příští rok, sepíšou petice. Cvičenci, kterým je v průměru sedmdesát let, totiž vědí, proč začít den pohybem.

Na rozložené karimatce se rozcvičuje vysoký sportovně založený muž Květoslav Koudelný. Všechna očekávání se mu prý splnila. „Jsem tady v kolektivu a prostředí, kde se cítím velmi dobře. Když odcházím domů, tak se cítím skvěle,“ popisuje Koudelný.

Cvičení jógy mu prý trochu pomůže například při zavazování tkaniček a dokonce ale i při odvykání kouření. „Nějak jsem očekával, že by mě ta jóga mohla přimět k sebeovládání psychiky. Jóga je i o tom dýchání,“ dodává pan Kavětoslav.

Seniorům téměř závidí i organizátorka letní školy Klára Tesaříková-Čermáková. Když vidím, jak někteří dělají cviky, tak jim nezbývá než závidět. Někteří jsou ve skvělé kondici,“ popisuje Tesaříková-Čermáková

Účastníci Univerzity třetího věku už mají za sebou zkoušky z filozofie, práva, historie či medicíny. Teď přes léto chtějí přidat trochu aktivního pohybu. Senioři prý neustále lobbují za to, aby letní škola jógy pokračovala i příští rok. „Někteří říkali, že kdybychom další kurzy nevypsali, tak sepíšou petici,“ uzavírá organizátorka.

Většina z účastníků už teď tvrdí, že ve cvičení jógy budou pokračovat i sami doma během klasického akademického roku.

autor: bam
Spustit audio