Seniorka z Náměšti na Hané vyrazila na bazén se svým Vnoučetem na přání

17. červen 2018

Paní Svatava, 81letá seniorka z Náměšti na Hané, ráda plave. Chyběl jí ale parťák, který by s ní na bazén vyrazil. Přihlásila se proto do projektu Českého rozhlasu Vnoučata na přání a zadařilo se. Její přání se rozhodla splnit studentka Tereza z Olomouce.

Usměvavá babička s bílými vlasy rázně míří do převlékárny bazénu ve Slatinicích. „V mládí jsem plavala ráda, dokonce závodně. Jedna kamarádka měla zájem se mnou chodit, ale je na vozíku a nepostaví se na nohy. Takže mám za úkol se podívat, jestli tu mají spouštědlo do vody – není to tady. Jinak nikdo neměl zájem. Jedna neumí, druhá se bojí, třetím já nevím co,“ vypráví paní Svatava.

A tak si objednala vnouče na přání. „Už jsme se chtěli sejít třikrát, ale nikdy nám to nevyšlo. Než se spravilo auto, pak do toho zkoušky ve škole,“ říká seniorka.

Vnoučetem na přání paní Svatavy je 22letá studentka psychologie Tereza Chobotská. „O Ježíškových vnoučatech jsem se dozvěděla tak, že se náš ročník zapojil do kupování dárků, a hrozně se mi ten nápad líbil. Přijde mi, že jsou důchodci hrozně opomíjení. A pro některé je návštěva jednou za měsíc opravdu vysvobození ze stereotypu,“ myslí si Tereza.

Paní Svatava a její Vnouče na přání, studentka Tereza

Plávání přitom moc ráda nemá: „Nebyla jsem s tím moc kamarád, i proto, že mám nemocná záda a musím kvůli nim plavat.“

Během minuty je paní Svatava ve vodě a vypadá to, že bude Terezu u okraje bazénu pěkně prohánět. „Nohy nahoru, propnout a k sobě,“ dává se smíchem instrukce a Tereza ji následuje.

Obě dámy si návštěvu bazénu užily a už se domlouvají, kdy na plavání vyrazí příště.

autor: mot
Spustit audio