Seniorka z Tovačova si přála s někým si popovídat. S Ježíškovými vnoučaty se bude setkávat i dál

13. prosinec 2017

Jedna z obyvatelek domova pro seniory napsala Ježíškovým vnoučatům neobvyklé přání. Chtěla návštěvu. Zaujala tím dvě ženy, které ji i s dětmi dělaly společnost. A nakonec se ještě s několika dalšími seniorkami dohodly, že se budou vídat i dál.

Věra Jakubcová, které je 94 let, sedí na vozíku ve svém pokoji v domově pro seniory v Tovačově. Vítá skupinku dvou žen a dětí. Všichni se stali Ježíškovými vnoučaty a přišli splnit seniorce skromné přání – s někým si popovídat.

„Chtěla jsem pomoct dalším lidem. Jednou tak třeba dopadneme my a taky nebudeme chtít být sami, to je pro mě to nejdůležitější. Babička mi umřela, když mi bylo 11 let, tak chci mít další babičky a dědečky,“ říká Eva Mišíková. Vzala s sebou kromě kamarádky i dceru a syna.

A právě kolem sedmiměsíčního Štěpánka se točí veselý rozhovor. „Sedm měsíců a nebojí se,“ chválí seniorka miminko, které se na ni zeširoka usmívá. Hned na to se otáčí a ukazuje prstem na velkou fotografii dvou malých holčiček: „Mám tady pravnučky. Ta starší dnes chodí do druhé třídy a ta mladší poslední rok do školky.“

Eva Mišíková do projektu Ježíškova vnoučata nalákala i svou kamarádku Terezu Čudovou. „Já jsem taky Ježíškovo vnouče, přispěla jsem vánočními hvězdami. Ale zároveň jsem si chtěla jít popovídat s paní. Obdarovat ji tou přítomností a strávit s ní čas, to je asi to nejhezčí, co člověk může dát,“ myslí si paní Tereza.

Celá skupinka se vydala do společných prostor a povídání pokračovalo s dalšími dvěma obyvatelkami domova. Dohodli se na další návštěvě a začali tak novou tradici.

autor: ahe
Spustit audio