Seniory si podvodníci vybírají záměrně. Vydávají se třeba za vnuky v nouzi a kontaktují hlavně ženy

15. červenec 2019
Právní poradna

Senioři patří mezi vysoce ohroženou skupinu obyvatel. „Dají se lehce přesvědčit, jsou důvěřiví, mají horší zrak, pomalejší reakce. Podvodníci spoléhají na to, že si je nezapamatují,“ říká poručice Irena Urbánková.

Nejčastější legenda podvodníků? Jednoznačně legenda vnuk. Zavolají seniorovi, že mají problém, potřebují něco zaplatit a nemůžou za nimi dorazit osobně. Posílají ale za nimi svého dobrého známého. „Bohužel lidé často uvěří a peníze vydají. Pravda vyjde najevo pozdě. Okamžitě v takových případech kontaktujte Policii ČR,“ radí Irena Urbánková z Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje

Podvodníka na první pohled nepoznáme. Většinou jsou dobře oblečení, slušní, umí dobře komunikovat a skvěle manipulovat s lidmi. Senioři, kteří se mnohdy cítí osaměle, si rádi popovídají i s cizími lidmi. Podvodníci a zloději je vyhledávají nejen v místě bydliště, ale osloví je třeba i na ulici, nebo jim zavolají.

Velmi často se podvodníci vydávají za kontrolory odběru vody, elektřiny a plynu nebo za zástupce obecních úřadů. Přicházejí s přeplatky za energie. „Žádná z organizací neposílá své zaměstnance, aby vybírali nedoplatky nebo vraceli přeplatky,“ zdůrazňuje komisařka.

autor: voj
Spustit audio