Seniory ve Šternberku nově chrání speciální alarmy

20. srpen 2016

Volám v tísni! To je nová služba pro seniory, kterou ve Šternberku na Olomoucku zavádí strážníci Městské policie. Pokud se ocitnou v nouzi, můžou si pomocí malého kapesního přístroje zavolat pomoc. Tyto alarmy právě rozdali prvním vybraným osobám.

„Už mnohokrát jsem spadla. Zničehonic, aniž bych měla nějaké příznaky,“ říká paní Bedřiška.

Má 84 let a je vážně nemocná. V malém bytě nedaleko centra bydlí sama. Když se o nové službě pro důchodce v nouzi dozvěděla, byla jednou z prvních, kteří si o speciální alarm požádali.

Teď ho nosí na pásce na ruce hned vedle hodinek a má jistotu, že kdyby se jí něco stalo, pomoc k ní dorazí během několika minut. „Mám tady strach, takže mi to opravdu přišlo vhod,“ říká.

„Paní Bedřiška přesně splňuje podmínky opodstatnění toho, že ten přístroj je pro ni určen. Bojí se o svoji bezpečnost, dále je to také zdravotní hledisko,“ říká Iveta Jeziorski, strážnice městské policie.

Její šéf Libor Šamšula mi u počítače ukazuje mapu města. Pokud by paní Bedřiška stiskla svůj alarm, přístroj okamžitě vyšle nouzový signál a on na obrazovce uvidí, kde přesně právě je.

„Objeví se přesné místo, určené GPS souřadnicemi. Hlídka může být na místě do tří až pěti minut,“ říká.

Alarmy ale důchodci můžou používat i v případě, že se cítí ohroženi nebo je navštíví podomní prodejci. Libor Šamšula je přesvědčený, že právě tento přístroj jim taky pomůže snížit kriminalitu ve městě.

„Podomní prodej je u nás ve Šternberku zakázán vyhláškou, ale ty případy tady jsou a myslím si, že stojí za to se o seniory postarat,“ dodává.

Další desítky přístrojů rozdá zdarma šternberská policie důchodcům v příštím roce.

autor: kra
Spustit audio